facebook
Genel

5-9 Çalışana Sahip Şirketler de OKS’ye Dâhil Oluyor!

İçerikler

1. Esas aylığın %3’ü sisteme aktarılıyor

2. Kademeli geçişin şu şekilde olacak

3. OKS’ye dahil olanlar için devlet katkısı türleri

4. Stopaj kesintisi oranı

5. OKS Nedir?

Kamuoyunda zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) olarak bilinen Otomatik Katılım Sistemi (OKS), 1 Ocak 2019 itibariyle yeni bir sürece geçti. Çalışan sayısı 5-9 arasında olan işletmeler, OKS’ye dahil olacak. Böylece zorunlu BES en geniş katılım aşamasına ulaşacak. Çalışan sayısının belirlenmesinde, birden fazla iş yeri olan işverenler için bütün iş yerlerindeki çalışanların toplamı göz önünde bulundurulacak.

Yeni yılla birlikte işletmeleri ilgilendiren yeniliklerden biri daha hayata geçirildi. Bireysel Emeklili Sistemi (BES) olarak bilinen Otomatik Katılım Sistemi (OKS), şu ana kadar 15 milyon çalışan OKS sayesinde BES’le tanıştı. Hali hazırda 5 milyon 22 bin çalışan ise OKS’de kalmayı tercih etti. 1 Ocak 2019 itibarıyla bu sistemin kurumsal anlamda çerçevesi genişledi. Yeni yılla birlikte çalışan sayısı 5-9 arası olan işletmeler de sisteme dahil olmaya başlıyor.

Esas aylığın %3’ü sisteme aktarılıyor

OKS kapsamında işverenler, çalışanlarının, özel sektör için prime esas kazançlarının, kamu için ise emeklilik keseneğine esas aylığın en az %3’ünü sisteme aktarıyorlar. OKS, T.C vatandaşı ya da mavi kart sahibi olan, 45 yaşını doldurmamış, kamuda veya özel sektörde bir işverene bağlı olarak ücretli çalışanları kapsıyor.

Bir başka ifade ile 5510 sayılı kanunun 4a ve 4c maddeleri kapsamında çalışan, işçi ve memurlar için söz konusu.  Ayrıca 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun geçici 20. maddesi kapsamında kurulmuş olan sandıkların iştirakçisi olan çalışanlarda OKS kapsamında. Çalışanlar, ilk kesintinin yapıldığı tarihten itibaren iki ay içinde sistemden çıkabiliyor.

OKS’de çalışanlardan kesilen primler, emeklilik şirketlerine aktarılıyor. Kesinti için çalışanların onayı aranmıyor. Otomatik katılım uygulaması kapsamına giren işverenler, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş en az bir emeklilik şirketi belirlemek ve bu emeklilik şirketiyle sözleşme yapmakla yükümlü. İşverenler, kanun gereği maaşlardan kesinti yapıp OKS’ye aktarmak zorunda.

Bu nedenle 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle, 5 ile 9 arasında çalışanı olan işverenlere yeni bir yükümlülük getiriliyor.

Çalışanların tasarruflarını artırmak amacıyla getirilen OKS, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girdi. Kanuna göre, işverenler çalışanlarını sisteme dahil etmekle yükümlü. Çalışanların bireysel emeklilik sistemine girişi ise kademeli olarak gerçekleşmektedir.

Kademeli geçişin şu şekilde olacak

1.000 ve üzeri

01.01.2017

250-999 arası

01.04.2017

100-249 arası

01.07.2017

50-99 arası

01.01.2018

10-49 arası

01.07.2018

5-9 arası

01.01.2019

OKS’ye dahil olanlar için devlet katkısı türleri

a) Çalışan katkısının %25’i oranında verilen devlet katkısı,

b) Cayma hakkını kullanmayan çalışanlara verilen 1.000 TL’lik başlangıç devlet katkısı,

c) Emekli olduktan sonra birikimini emekli aylığı olarak almak isteyen (en az 10 senelik yıllık gelir sigortası tercih eden) çalışana, birikiminin üzerine %5 ilave devlet katkısı.

Yüzde 25’lik devlet katkısını alabilmek de ayrıca çeşitli şartlara bağlıdır. Çalışan,

  • Sistemde en az 3 yıl kalırsa %15’ine,
  • Sistemde en az 6 yıl kalırsa %35’ine,
  • Sistemde en az 10 yıl kalırsa %60’ına,
  • Emekli olur ya da maluliyet doğarsa, % 25’lik devlet katkısının %100’üne hak kazanır. Ölüm halinde de devlet katkısının yüzde 100’ü üzerinden hak sahiplerine ödeme yapılır.

OKS’den emekli olabilmek için, sisteme ilk giriş tarihinden itibaren 10 yıl süreyle sistemde kalınması ve 56 yaşın doldurulması gerekmektedir. Dolayısıyla %25’lik devlet katkısının tamamını alabilmek için en az 10 yıl ve 56 yaş şartını birlikte karşılamak gerekmektedir.

Emekliliğe hak kazanan kişi, birikimini ve devlet katkısını parçalar halinde ya da tek seferde alabilir. Ayrılma durumunda emeklilik şirketince yapılacak ödemeler için elde edilen getiri tutarı üzerinden gelir vergisi (stopaj) kesintisi yapılır.

Stopaj kesintisi oranı

  • Sistemden emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlar için %5,
  • 10 yıl süreyle sistemde kalmakla birlikte sistemden emeklilik hakkı elde etmeden ayrılan katılımcılar için %10,
  • Sistemde 10 yıldan az süreyle kalarak ayrılan katılımcılar için ise %15’tir.

OKS Nedir?

4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nun 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren otomatik katılıma ilişkin hükümleri uyarınca, işverenler çalışanlarını Otomatik Katılım Sistemi’ne (OKS) dahil etmekle yükümlüdür. Bu çerçevede işverenler çalışanlarının, özel sektör için prime esas kazançlarının, kamu için ise emeklilik keseneğine esas aylığın en az %3’ünü sisteme aktarırlar.

Çalışanlar bu sistemde dilediği kadar kalma hakkına sahiptir. OKS, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da mavi kart sahibi olan, 45 yaşını doldurmamış, kamuda veya özel sektörde bir işverene bağlı olarak ücretli çalışanları (5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4a ve 4c maddeleri kapsamındaki çalışanlar ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun geçici 20’nci maddesi kapsamında kurulmuş olan sandıkların iştirakçisi olan çalışanları) kapsamaktadır. Bu sisteme otomatik olarak dahil edilen çalışanlar sistemde kalmaları halinde, sosyal güvenlik sisteminin sağladığı emeklilik gelirine ek bir gelire kavuşurlar.

Anadolu Hayat Emeklilik’ten teklif alın

Otomatik Katılım, tüm katılımcılar için de sürecin sorunsuz ve hızlı hale getirilmesini sağlıyor. Logo Yazılım’ın Bordro çözümleri için geliştirdiği Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Modülü, altyapının mükemmel biçimde işlemesini ve tüm iş süreçlerinin sorunsuz çalışmasını sağlıyor.

Logo Yazılım’ın Bordro çözümleri için geliştirdiği Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Modülü, Anadolu Hayat Emeklilik ile entegre çalışıyor. BES Otomatik Katılım süreçleri için Anadolu Hayat Emeklilik ile çalışan ve Logo Yazılım’ın Bordro çözümlerini kullanan işletmeler süreç kapsamında takip etmeleri gereken tüm işlemleri kolay ve hatasız bir şekilde gerçekleştirebiliyor.

Anadolu Hayat Emeklilikten Otomatik Katılım teklifi almak için tıklayın!

11.01.2019
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.