İş zekası (business intelligence), işletmelerin gelecek hakkında daha doğru kararlar alabilmesi için geçmiş ve mevcut zaman verilerini toplayarak çeşitli yazılımlar yardımıyla bu verilerin anlamlı bilgilere dönüşmesini sağlayan veri yönetim süreçleridir. İş analitiği (business analytics) ise tahminsel modelleme ve optimizasyon gibi çözümler ile iş süreçlerini en verimli hale getirerek işletmelerin performansını keşfetmesini sağlayan bir iş planlamasıdır. İş zekası ve iş analitiğinin temel amacı, firmaların kendi verilerine erişimini artırarak tüm bölümleri için iyileştirme sağlamak ve buna bağlı olarak karlılığını artırmaktır.
Firmalar iş zekası ve iş analitiği uygulamaları ile topladıkları verileri, iş süreçleri konusunda ön görülere dönüştürerek verimliliği artıran ve büyümeyi hızlandıran stratejik iş kararları oluşturmak için kullanabilirler. Bu uygulamalar olmadan önce tüm iş yönleri tek tek ele alınarak daha fazla insan gücüne ihtiyaç duyuluyor ve dolayısıyla daha fazla zaman harcanıyordu. İş zekası ve iş analitiği ile birlikte karar alma süresi ciddi ölçüde kısaldı ve daha az insan gücüne ihtiyaç duyulduğu için maliyetler azaldı.
Günümüzde bu sistemler teknoloji, eğlence, sağlık, finans, üretim ve komünikasyon gibi neredeyse her sektörde kullanılmaktadır. İş zekası (BI) sistemlerinin bu kadar yaygın kullanılmasının en önemli sebeplerinden biri, firmaların büyüyen veri hacmi ve karmaşık hale gelen veri yapılarıdır.
Örneğin; bankacılık sektöründe toplam krediler, mevduatlar veya müşterilerin işlem geçmişi gibi bilgilere hızlıca ulaşabilmek için iş zekası sistemlerinden faydalanmak gerekir. Böylece performans hedefleri belirlenerek süreç iyileştirme çalışmaları kolayca yapılabilir.
İş zekası ve iş analitiği, artık bir çok işletmenin ayrılmaz bir parçası haline gelmekte ve ivmeli şekilde önem kazanmaya devam etmektedir.
Verileri saklamak için farklı disiplinlerle oluşturulmuş çok sayıda veri kaynağı mevcuttur. Veri kaynaklarını (data sources), dosya (file) ve sunucu (server) olmak üzere iki ayrı formatta ele alabiliriz. Dosya formatındaki veri kaynakları, excel, text, json, pdf veya access gibi dosyalarken; sunucu formatındaki veri kaynakları, Google Analytics, Hadoop, Exasol veya SQL Server gibi veri tabanlarıdır.
Verinin çok hızlı büyümesi nedeniyle veri depolama ve veriye erişim noktasında bir çok yeni yöntem doğmaya başlamıştır. Özellikle eski veri tabanlarında tutulan büyük verilerle çalışmak sistemleri yavaşlattığı gibi zaman kaybına da yol açar. İşte bu nedenle analiz edilecek verilerin tutulduğu veri tabanı seçimi oldukça önemlidir.
Veriler, uygun veri kaynağında saklandıktan sonra raporda kullanmak üzere temizlenme, dönüşme, birleşme gibi veri dönüşüm işlemlerine sokulur. Bu sürece ETL (Extract – Transform – Load) adı verilir.
ETL sürecinden geçen veriler, analize hazır hale getirildikten sonra veri ambarına (data warehouse) yüklenir.
Ardından iş zekası aracı (business intelligence tool) ile veri bağlantısı gerçekleştirilerek veriler görselleştirilir ve dashboard denilen grafiklerden oluşan panolar ortaya çıkar. Buna bağlı olarak kolay anlaşılır ve düzenli raporlar hazırlanabilmesi için dünyada oldukça popüler olan veri görselleştirme (data visualization) ve rapor dizaynı (dashboard design) konuları hayatımıza girmiştir.
Veri görselleştirme, verinin grafiksel gösterim sanatıdır. Böylece hangi ayda satışlarınızın düştügünü hızlıca fark edebilir veya karınızın haftanın hangi günü zirveye ulaştığını kolayca görebilirsiniz. Bu nedenle veri görselleştirme, güncel olarak oldukça önemli bir konudur. İlgi duyan herkes Javascript gibi çeşitli yazılım dilleriyle sıfırdan yeni grafikler üreterek iş zekası dünyasına kazandırabilir.
Son olarak dashboard’lar hazırlandıktan sonra ilgili kişilerle paylaşılmak üzere server’da yayınlanır.
Yöneticiler, tüm bu analiz sürecinin sonunda ortaya çıkan raporların da ışığında şirketin önünü açacak yeni stratejiler belirler.
İşte tüm bu sürece iş zekası adı verilir.
Logo olarak iş analitiği alanında da kullanıcılarımıza maksimum faydayı sunmayı hedefliyor ve bu amaçla Logo Mind Insight ürünümüzü kullanıma sunuyoruz. Logo Mind Insight tabanında, Gartner raporlarına göre en iyi iş zekası araçlarından biri olarak seçilen Qlik Sense’i kullanır. Bir iş analitiği çözümü olan Logo Mind Insight, kullanıcı dostu arayüzü ve hızlı çalışması sayesinde verilerinizi kolaylıkla analiz etmenize olanak tanır.
Esnek mimarisi ile verilerinizi istediğiniz şekilde modelleyebilir ve verilerinizi kolayca görselleştirerek etkili sunumlar hazırlayabilirsiniz.
Logo Mind Insight’ı incelemek için buraya tıklayın.
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.
Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.