Yapay zeka aracı ile özetlenmiştir
İK analitiği ve veri yönetiminin önemi günümüzde artmaktadır. İK analitiği, insan kaynağının verilerinin toplanması, işlenmesi ve anlamlandırılması anlamına gelir. Bu sayede çalışan bağlılığı artırılabilir, performans yönetimi iyileştirilebilir. İK analitiği ile çalışan memnuniyeti, performans yönetimi, eğitim ve gelişim gibi kritik metrikler ölçülebilir ve yönetilebilir. Logo'nun İK analitiği çözümleri, İK departmanlarına kolaylık ve verimlilik sağlar.
İçindekiler
1. İK analitiği nedir?
2. İK süreçlerinde datanın önemi
3. İK’da sık kullanılan ve önemli metrikler
4. Logo’da İK analitiği
Günümüzde teknoloji iş dünyasını pek çok açıdan dönüştürüyor. Big data, yani büyük veri çağın petrolü, veri madenciliği ise çağın mesleği olarak görülüyor. Ellerindeki ham veriyi anlamlandırıp bulundukları pazarın gereksinimlerini en doğru ve hızlı şekilde karşılamak, şirketleri yoğun rekabet ortamında öne çıkarıyor.
Bunu gerçekleştirebilmek için şirketlerin en önemli kaynağı olan insan kaynağını “büyük veri”ye dayanarak verimli bir şekilde yönetmeleri ve dijital dönüşümü gerçekleştirmeleri gerekiyor. Bu yazımızda İK analitiği nedir, İK’da sık kullanılan ve önemli metrikler nelerdir sorularını yanıtlıyoruz. Büyük veri, yapay zekâ ve otomasyon teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte insan kaynakları analitiği iş profesyonellerinin masaya yatırdığı konuların başında geliyor. Öyle ki şirketin başarıya ulaşmasında etkili olabilecek soruların yanıtlarına İK analitiği ile ulaşılabiliyor, çalışanların şirkete bağlılığı artırılabiliyor.
İK analitiği, aynı zamanda yetenek analitiği, insan analitiği ve iş gücü analitiği olarak da adlandırılıyor. İK analitiği, iş gücünün performansını artırmak için insan kaynağıyla ilgili verilerin toplanması, işlenmesi ve anlamlandırılması anlamına geliyor. Yani, İK analitiği doğru soruları sormayı ve doğru cevaplar almayı sağlayan bir yöntem olarak uygulanıyor. İK analitiğini ayrıca insan kaynağının varsayımlarla veya üst yönetimin istediği şekilde değil gerçek verilere ve olgulara dayanarak yönetilmesi şeklinde tanımlayabiliriz. Veri ile ilişkilendirilmiş insan kaynağı yönetimi, insan kaynakları disiplini ile başlamakla birlikte tüm iş süreçlerini kapsıyor. İK Analitiği kullanıldığında çalışan bağlılığından performans yönetimine pek çok konuda zaman ve emek tasarrufu sağlanıyor.
İnsan kaynakları bölümünde çalışanların iş başvuru formunda da yer alan kişisel bilgileri, eğitim bilgileri ile birlikte mevcut işlerindeki maaşları, bordro bilgileri, primleri, performans değerlendirme sonuçları, eğitimleri, çalıştıkları pozisyon ve varsa terfi bilgileri depolanıyor.. İnsan kaynağını şirketin en önemli stratejik yatırımı olarak gören şirketler büyük veriden yararlanıyor. Verileri yorumlamak insan kaynakları biriminin tamamen veriye dayalı gerçekçi ve doğru kararlar vermesini ve müdahalelerin etkinliğini test etmesini sağlıyor.
Bir şirkette finansal başarıyı ölçümlemek borç ve alacak, maliyet ve gelir, kar ve zarar gibi tek boyutlu olarak yapılabiliyorken insan kaynağı yönetiminin performans ölçümü daha karmaşık ve çok boyutta olabiliyor. Şirketlerin organizasyonel yapılarını ve insan kaynakları yapılanmasını değerlendirmekte kullandığı pek çok metrik bulunuyor. İnsan kaynakları yönetiminde sık kullanılan bazı metrikler aşağıdaki gibidir:
Veri çağında tüm şirket eğitimlerindeki ROI oranları ve hedeflerinin belirlenmesi, uygun çalışan profiline uygun eğitim setinin verilme oranı, çalışanların wellbeing skorlarının belirlenmesi gibi metriklerden yararlanmak gerekiyor. Günümüzde İK birimlerinin İK ödül verileri, İK kaynak verileri (önceki eğitimler) İK ulaştırma verileri (şirket araçlarının kullanım düzeyi), çalışan davranışı, ağ ve BT verileri (VPN erişimi, e-posta istatistikleri gibi), sigorta verileri (çocuk sayısı) ve harici verilere (sosyal medya aktiviteleri) sahip olması önem taşıyor. Bu veriler sayesinde ihtiyaç duyulan yetenekler tespit edilebiliyor, optimum istihdam seviyesi belirlenebiliyor, istihdam dalgalanmaları önceden tahmin edilebiliyor ve şirket kültürünü doğru şekilde anlamak mümkün oluyor.
Entelektüel sermaye olarak da ifade edilen insan kaynakları toplam iş bilgisi anlamına da geldiğinden sürdürülebilir rekabet avantajının birinci kaynağını oluşturuyor. Yeni nesil insan kaynakları uygulamaları ve iş zekası sitemleri öncelikleri netleştiren bütüncül iç görüş ihtiyacını karşılıyor. Logo’nun inovasyon odaklı yaklaşımı ve teknoloji deneyimiyle şekillenen İnsan Kaynakları Yönetimi çözümleri, İK departmanlarının tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. Değişen gereksinimlere ve yasal mevzuatlara göre sürekli geliştirilip güncellenen çözümler izin yönetiminden performans yönetimine kadar pek çok işlemin kısa zamanda ve kolayca gerçekleştirilmesini sağlıyor.
Logo j-HR, web tabanlı yapısı sayesinde zamandan ve mekândan bağımsız çalışma imkanı sunarak İK ekiplerine ve yöneticilerine esneklik ve hız kazandırıyor. Logo Payroll, bulut üzerinde çalıştığı için donanım bakım maliyetleri olmadan bordrolama işlemlerine başlamayı sağlıyor. Logo Mind Insight ve Logo Flowile entegrasyon sayesinde hem iş akış (süreç) yönetimi hem de raporlama ve analiz tool’larıyla entegrasyon sayesinde İK analitiğinin full-scale ve verimli yönetimini sağlıyor.
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.
Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.