İçindekiler
1. Süreç içinde iş başvurusu aşaması
2. Değerlendirmeyi dikkatli yapın
3. İstihdam şartlarınız net olmalı
İşe alım ve iş başvurusu süreçleri toplamda önemli bir çalışma yükü getirebilir. İşletmenizde işe alım sürecini siz üstleniyorsanız, bazı temel bilgilere sahip olmanız şart. Bu blog yazımızda, işe alım sürecinde göz önünde bulundurmanız gereken önemli hususları inceliyoruz.
İşe alım süreci, personel yönetiminin en önemli konularından biri. İşletmenizde bir insan kaynakları departmanı veya uzmanı bulunmuyorsa, bunu üst düzey yönetici olarak sizin yönetmeniz gerekebilir. İşin tüm detaylarına hakim biri olarak elbette isabetli kararlar verebilirsiniz fakat unutmayın ki işe alım ve iş başvurusu sürecinde uygulanması gereken çok temel bazı kriterler bulunuyor ve uzun vadede size faydaları olacaktır.
Daha önce yayımladığımız “Personel Alımında Doğru Adayı Nasıl Bulursunuz?” yazımızı da incelemenizde fayda var. O yazımızda doğru adayları toplama konusunda yapmanız gerekenleri anlattık. Bu defa ise işe alım ve iş başvurusu sürecinde yapmanız gerekenlere ana hatlarıyla değiniyoruz.
Elbette ilk adımınız, işe almayı planladığınız kişinin gerekli özelliklerini belirlemek olacaktır. Sonrasında yapmanız gereken, adaylar arasından bu şartlara en uygun kişiyi bulmak olacaktır. Peki bunu nasıl yapacaksınız? Hadi bu konudaki temel kriterlere hızlıca göz atalım.
İnsan kaynaklarının temelinde, işe alım için en öncelikli şartlardan biri iyi bir aday havuzu oluşturmaktır. Bu aşamada size gelen başvurular veya sizin araştırmalarınız sonucu ulaştığınız adaylar ile ilgili toplayabileceğiniz bilgilerin hepsi size, şu an için iş başvurusu almayacağınız pozisyonlara bile geleceğe dair bir birikim sağlayacaktır.
Çemberi daraltmak için öz geçmişler ve tavsiyeler üzerinden ön değerlendirme yapmanız önemli. Gerekiyorsa sınav yaparak istediğiniz bilgi birikimine sahip olmayan adayları eleyebilirsiniz. Yüz yüze görüşmeler yaparak da olası çalışanınızı daha yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz. Ayrıca deneme süresi öngörerek seçtiğiniz kişinin işe uygunluğunu iş üzerinde görüp değerlendirmeniz de bir başka yöntem olacaktır.
İlk olarak iş tanımlarınızı ve ardından bu tanımlarınıza uygun personeli nasıl istihdam edeceğinizi belirlemeniz gerekecektir. İş tanımlarınızı yaparken öncelikle görevin adını seçin. Örneğin Satış Sorumlusu, Pazarlama Sorumlusu, Ofis Yöneticisi vb.
İşe alacağınız kişinin görev tanımını ve sorumluluklarını belirlemeniz de önemli bir süreç. Raporlama yapar, müşteri ilişkilerini geliştirir, yeni müşteriler ile iletişim kurar ve görüşmeler yapar vb.
Tecrübe her zaman en önemli etkenlerden biri olmuştur. Aradığınız eğitim ve tecrübe seviyesinin ne olduğuna karar vermelisiniz. Örneğin üniversite mezunu, iki yabancı dil bilen, ehliyet sahibi, yurt dışı staj yapmış gibi kriterler sıralayabiliriz.
Son olarak, karakter olarak nasıl birisine ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz. Hırslı, neşeli, ekip oyuncusu, yalnızken daha iyi çalışan, risk alan, lider karakterli, iyi bir konuşmacı gibi pek çok kişilik özelliği, işinizin ve çalışanınızın hayalinizdeki haline göre değişebilir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.
Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.