Logo Hikayem

Kets Bilgisayar: Doküman Yönetimi Uzmanlığı

1980’li yılların sonu veya 1990’lı yılların başlarında kurulan şirketlerin teknoloji hikayelerini dinlemek bir başka keyiftir her zaman. 1987 yılında harita uygulamaları odaklı, 2 ortak tarafından kurulan Kets Bilgisayar bunlardan biri. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü mezunu olan Serdar Savaşan’ın ağabeyi Mustafa Savaşan kuruyor Kets Bilgisayar’ı. 

Kuruluş aşamasında ana konusu doküman yönetimi olmasa da 1989’da Yapı Kredi Bankası için, DOS işletim sisteminde Clipper ile yazılan doküman yönetimi, uzmanlığın başlangıcı diyebiliriz. Bahsettiğimiz dönem, TIFF dosyaları görüntüleyebilmek için bilgisayara yaklaşık 3000 USD civarında fiyatı olan ekstra grafik kartların takıldığı dönem.

Bu yıllarda Logo Ekosistemi ile tanışıklık bambaşka bir şekilde başlıyor. Logo Yazılım’ın o dönemde koruma için kullandığı şifre/lisans disketlerini Kets Bilgisayar üretiyor. Kutu ile satılan her Logo Ürününün içerisinde bir lisans disketi var ve bu disketler, yönetim yazılımı ile birlikte Kets Bilgisayar tarafından sağlanıyor.

Enterprise işler

1991’de Yıldız Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinde okumaya başlıyor Serdar. 1993 yılından itibaren ofise gelip gidiyor ve 1995 yılında tam zamanlı Kets ekibine güç vermeye başlıyor. 90’lı yıllar Kets Bilgisayar için ağırlıklı olarak büyük ve kurumsal firmalarla yapılan projelerle geçiyor. Sadece doküman yönetimi değil, birçok konuda know-how sahibi oluyor Kets, Serdar ile birlikte.

İlk doküman yönetimi ticari tecrübesi ise Watermark ürünü ile 1999 yılında. Bu dönemde Logo Yazılım’dan Turgay Aytaç ile birlikte ürünün entegrasyonu yapılıyor. Atılan ciddi adımlar arasında, Watermark’ı satın alan Filenet’e yakın olabilmek amaçlı, California’da bir ofis tutmak ta var. Fakat

bu ithal ürün Logo Ekosistemi’nde umdukları başarıyı yakalayamıyor. “Net olarak fiyattan” diyor Serdar, “O dönem fiyat olarak Logo ERP ürünü 1 ise Watermark 5’ti.”

Kets Bilgisayar ve MS’li yıllar

Filenet’in ürünü eritmesi ve bitirmesinin ardından doküman yönetimi platformu olarak Microsoft Sharepoint’i seçiyor Kets Bilgisayar. Partner oluyorlar ve Seattle’daki lansmana katılıyorlar. Platform üzerinde yapılan ciddi işler sonucunda Logo ile temas tekrar kuruluyor. Sharepoint API’leri kullanılarak Tiger entegrasyonu sağlanıyor.

Fakat bu çalışmalar da Serdar’ın net olarak kafasındaki ve hayalindeki çözüm olmuyor. “Kurulum ve yönetim konularını basitleştirebilmek için çok gayret gösterdik” diyor Serdar. Akbank ve Finansbank gibi dev projeler de gerçekleştiriliyor bu senelerde. Ciddi rakipleri de oluyor enterprise pazarda. 2000’li yıllarda storage satmak için Türkiye Pazarına büyük rakipler çılgın fiyatlarla giriyorlar. Ama Kets Bilgisayar uzmanlığın verdiği güçle direniyor ve ayakta kalıyor.

Docplace geliyor

Şu anda ekosistemde bilinen Docplace ürünü 2009’da Tübitak projesi olarak başlıyor. Geliştirmesini Serdar üstleniyor.2010 yılının sonuna doğru ise “Hazırız” diyorlar. Darüşşafaka Kütüphanesi ilk müşterileri oluyor. Teknosa ve Borusan gibi firmalar zamanla doküman yönetimi olarak Docplace’i tercih ediyorlar.

Ve tabii ki Logo’suz olmaz. O dönemin satış yönetiminde olan Serdar Öner’in de girişimiyle Logo Mariner üzerinde entegrasyona başlanıyor. Tabii ki Mariner tek ürün değil. Bunu Tiger ürünü de takip ediyor. “Enterprise seviyede çok mesai harcadığımız için Logo Ekosistemi’ni çok öğrenemedik o zamana kadar” diyor Serdar, “2012 öncesi ana dağıtım merkezleri mevcuttu ve çözüm ortağı olarak biz oyunun içerisine çok fazla dahil olamadık.”

2012’de oyunun kuralları yeniden yazılıyor. Çözüm Ortakları Müdürü İbrahim Makul’ün ziyareti ile Serdar’ın beklentileri gerçek olmaya yaklaşıyor. “Tiger ve Go ürünündeki ekranlarındaki ‘Doküman’butonunun arkasını biz yazdık. Kısa sürede ERP ürünlerinin Kasım 2012 sürümüne hazırdık”, Serdar’ın sözleri. Docplace ücretsiz sürümü ile Tiger ve Go ürünlerinin içinde yerini alıyor. Lisanslı ve kısıtsız versiyonu ise Logo fiyat listelerinden direk satılmaya başlanıyor.

Kets Bilgisayar şu anda 10 kişilik bir kadro ile çalışıyor. Serdar ana tabanca. “Logo bize para da kazandırdı ve bize Anadolu’nun yolunu da gösterdi” diyor ve “Yıllarca doküman yönetimini kobiye indirmenin yolunu aradık. Logo entegrasyonu ve çözüm ortaklığı bunun anahtarı oldu” diye de ekliyor.

Türki Cumhuriyetler ve Afrika açılımı da gelmiş Logo ile birlikte. Sudan’da bile müşterileri var: Sistematica. Tabii bir yandan milyarlarca doküman içeren enterprise projeler de devam ediyor. “Yüzlerce kullanıcı ya da tek. Milyonlarca dijital doküman ya da on tane. Hepsinde kullanılan aynı akıllı motoru geliştirmek en büyük mutluluk oldu” diyor Serdar.

Kets Bilgisayar, Docplace’in Wings entegrasyonu ile PAAS’a da ilk adımı atmış. Tüm dikey çözümlerde olduğu gibi, 2012 sonrası Serdar’a en çok sorulan sorulardan biri, “Siz Logo Ürünleri lisansı satıyor musunuz” olmuş. Gülerek “Hayır” diyor, “hiç satmadık.” Ekosisteme dahil olduğu andan itibaren de iş ortaklarının ek çözümleri ile entegrasyon yaparak hep arzu edilen sinerjiyi yakalamış. “Logo ürünü – İş Ortağı – Çözüm Ortağı üçgeni her zaman daha çok kazandırır ve memnuniyet getirir” ilkesini benimsemiş hep Serdar.

Röportaj: Hakan Bıyıklıoğlu

31.05.2018
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.