İçindekiler
1. Mikro ihracat nasıl yapılır?
2. Mikro ihracat faturası
3. Mikro ihracat limiti
4. Mikro ihracat şartları
Mikro ihracat modeli, teknolojinin gelişmesiyle birlikte küçük ve orta ölçekli işletmelerin uluslararası düzeyde açılabilmelerini mümkün kılar. İletişim araçlarının hızlı bir şekilde gelişmesi dijital açıdan ticari ilerlemelerin yaşanmasına yardımcı olur. Mikro ihracat sayesinde yalnızca büyük şirketlerin ulaşabildiği fırsatlar küçük ve orta ölçekli işletmeler için ulaşılabilir hale gelmiştir.
Aynı zamanda mikro ihracat sunduğu avantajlar sebebiyle son zamanlarda sıklıkla tercih edilir. Ancak dikkat edilmesi gereken pek çok unsurunun olduğu da unutulmamalıdır. Bu unsurlara dikkat edilerek hareket edildiği takdirde pek çok avantaj elde edilebilir. Mikro ihracat modelini uygularken dikkat edilmesi gerekenleri ve bu model hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik!
Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere daha büyük fırsatlar açılması konusunda avantajlar sağlayan “Mikro ihracat nedir?” sorusu merak edilir. Bir ülkede ekonomik faaliyet sürdüren küçük ya da orta büyüklükteki işletmelerin uluslararası alanda çalışabilmesi ve bu pazarlara ürün satışında bulunabilmelerini sağlayan modeldir. Aslında bir teşvik modeli olarak yer alan mikro ihracat, yurt dışı pazarlara açılmayı ve bu pazarlarda ihracat yapabilmelerini mümkün hale getirir.
Eskiden yalnızca büyük şirketler uluslararası pazarda çalışabiliyor ve ihracat yapabiliyorken gelişen teknoloji ve şartlar sebebiyle küçük ve orta boyutlardaki şirketler de bu pazara adım atabiliyor hale geldi. İş hacmini artırma konusunda yardımı olan bu model küreselleşme sayesinde daha çok tercih edilir. Mikro ihracat modelinin teşviki ile ekonomik kalkınmaya ve küçük işletmelerin büyümesine olanak tanınır. Bu şekilde önemi olan modelin nasıl yapıldığıdır. “Mikro ihracat nasıl yapılır?” konusunda dikkat edilmesi gereken ilk adım ürün ve hizmet seçimi olacaktır.
Uluslararası pazar daha farklı bir ortam olduğu için ilk olarak ihracat yapılmak istenen ürün ya da hizmet belirlenmeli ardından bu doğrultuda ilerlenmelidir. Uluslararası pazar araştırması yapılarak mikro ihracat ürünleri arasından hangi ürünün talep gördüğü belirlenerek rekabet durumu incelenmelidir. Bu ürünler arasında kadın ve erkek giyim, ev tekstil, anne bebek ürünleri ve elektronik gibi çeşitli ürünler yer alır.
Potansiyel müşterilerin değerlendirilmesi ve profil incelemesi yapılmalıdır. Ardından ürünün hangi fiyat aralıklarında sunulduğu, hangi ülkede daha çok satış yapılabileceği ve bu satışlar için hangi platformların kullanılabileceği değerlendirilmelidir.
İhracatın yapılacağı ülke ve platform belirlendikten sonra bu ülkenin hukuki işlemleri hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Çünkü gümrük ve çeşitli belgeler konusunda gereken her bir adımın atılması sürecin sorunsuz ilerlemesi açısından önem taşır. Nakliye, gümrük ve depolama gibi önemli konuları da dikkatli bir şekilde planlamalı ve lojistikte herhangi bir sıkıntı çıkmamasını sağlamalısınız.
Farklı bir ülkede yürütülen bu süreç dil ve kültür açısından zorlayıcı olabilir. Bu noktada gelişen teknolojiden faydalanarak iletişim stratejileri belirleyebilirsiniz. Yerel iş ortakları edinerek süreci daha rahat hale getirebilmeniz mümkün olacaktır. En önemli nokta ihracatını yapacağınız ürün ve hizmetin reklamıdır. Müşteri profilinize uygun olacak şekilde bir pazarlama stratejisi geliştirmeli ve markanızı tanıtabilmelisiniz.
Uluslararası ticarette en önemli nokta olan ödeme yöntemlerini araştırarak en güvenilir olanı tespit etmelisiniz. Sabır ve araştırma gereken bu sürecin tamamlanmasının ardından bu süreci devamlı olarak incelemeli ve geri bildirimleri göz önünde bulundurarak gereken iyileştirmeleri yapmalısınız.
Bu araştırma sürecinin tamamlanmasının ardından gereken tüm belgeleri alarak yasal sınır olarak belirtilen mikro ihracat sınırına uyarak ve tüm mikro ihracat şartlarını yerine getirerek uluslararası pazara açılabilirsiniz.
Küçük ve orta ölçekli firmaların bu modelde kullandığı Mikro İhracat Faturası oldukça önemli bir belgedir. Satılan ürünün tanımı, fiyatı, miktarı ve diğer önemli ticari detayları içeren fatura, işletme ve alıcı arasında kayıtlı bir belge niteliği taşır. “Mikro İhracat Faturası nasıl kesilir?” konusunda ise belirli başlıklar yer alır.
Satıcı ve alıcı bilgileri gibi temel bilgiler yazılmalıdır.
Her faturanın birer numarası olduğu için fatura tarihi ve numarası belirtilir.
Satılan ürünün detaylı açıklaması ve bilgileri yazılır.
Kullanılan para birimi, ürünün tutarı ve ödeme koşulları belirtilir.
Ürünün teslimat yeri, tarihi ve nakliye yöntemi gibi detaylara yer verilmelidir.
Eğer gümrük bilgileri gereksinimi bulunuyorsa belirtilmeli. İmzalanarak onaylanmalıdır.
Fatura kesilmesi alıcı ve satıcı arasında yasal olarak bu satışın gerçekleştiğini ifade eder. Bu durumda yasal olarak bu ticaretin belirtilmesi hem satıcının hem alıcının haklarını korumak açısından önem taşır. Bu faturanın dikkatli bir şekilde kesilmesi ve ilerleyen dönemde alıcı ile satıcı arasında herhangi bir anlaşmazlık yaşanması durumunda çözüm için kullanılması gerekir.
Mikro ihracat yapabilmek için belirli bir sınır bulunur. Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) kapsamında yapılan bir ihracat türü olduğu için bu sınır belirlenmiştir. Ayrıca bu limitler KDV’siz satış tutarı olduğu için mikro ihracat KDV iadesi gerçekleştirilmesini sağlar. Çünkü mikro ihracat hem yurt dışı satışı hem ETGB kapsamında yapılan bir satış türüdür. Mikro ihracat destekleri açısından önem taşıyan bu durum işletmenizin vergi muafiyetini sağlanmasında önemlidir.
Mikro ihracat sınırı, 300 kg ve 15.000 Euro’ya kadar belirlenmiştir. Bazı ülkelere göre değişebilen bu sınır çeşitli sektörlere göre farklılık gösterebilir. Yine de genel mikro ihracat limiti bu şekilde belirlenmiştir. Tüm ihracat süreci bu limitlere dikkat edilerek planlanmalı. Böylelikle herhangi bir sorun yaşanmamalıdır.
Mikro ihracat yaparak uluslararası pazara açılmak isteyen küçük ve orta ölçekli işletmelerin çeşitli şartları yerine getirmesi gerekir. Bu şartlar sağlanmadığı takdirde bu modelin gerçekleşmesi mümkün olmayacaktır. Genel olarak mikro ihracat şartları ülkeden ülkeye göre değişim gösterebilir. Aynı şekilde farklı bölgelerde farklılıklar olsa da temel olarak birkaç şart belirlenmiştir.
İlk olarak işletme kaydı ve lisansların olması temel zorunluluktur. Mikro ihracat yaparak yurt dışına satış yapmak isteyen işletmelerin yasal olarak kayıtlı olmaları önemlidir. İşletme kaydınızı oluşturmalı ve gereken lisansları alarak uluslararası ticarete adım atabilirsiniz. Pazar araştırması yaparak satışını yapmaya karar verdiğiniz ürün ya da hizmetin kalite standartlarına uyduğunu belirtmeniz gerekir. Hedeflediğiniz pazar ve satışını yaptığınız ürün için hangi kalite standartları bulunuyorsa bunlara uyum sağlamanız önemlidir. Ayrıca güvenlik standartlarını da sağlayarak ürün ve hizmet kalitesi açısından gereken güveni sunabilmeniz gerekir.
İhracatı hangi ülkeye yapıyorsanız o ülkenin düzenleyici gereksinimlerini bilmelisiniz. Gümrük, vergi ve diğer tüm ticari gereksinimleri belirleyerek izin ve sertifikaları almalısınız. Bu belgeler arasında bir kere hazırlanması gereken dolaylı temsil yetki belgesi yer alır. Ayrıca maliyeden onay alınarak hazırlanan fatura veya e-arşiv faturanızın olması gerekir. Uluslararası pazarda olduğu için İngilizce fatura ve ihracat bilgi formu alınmalıdır.
Bu belgelerin eksik olması durumunda ihracat sürecinizde aksamalar yaşayabilirsiniz. Bu aksaklıklar satış yapılamamasına ve zarara uğramanıza neden olabilir. Sektöre ve ülkeye göre bu şartlarda değişiklikler olsa da temel düzeyde olan bu şartlara uyum sağlamanız süreci en iyi şekilde yürütebilmeniz açısından önem taşır.
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.
Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.