Yapay zeka aracı ile özetlenmiştir
Ticari şirketlerde ana sözleşme, şirketin temel belgesi olup tüzel kişilik kazanması için gereklidir. Limited için zorunlu kayıtlar arasında ticaret unvanı, sermaye bilgileri ve ilan şekli bulunurken, anonimde ise pay türleri ve yönetim kurulu üyeleri gibi detaylar yer alır. Kollektif ve komandit ortaklıklar için de benzer zorunlu kayıtlar mevcuttur. Kooperatiflerde ise ad, amaç, sermaye bilgileri ve organların yetkileri ana sözleşmede yer alır.
İçindekiler
1. Ana (esas) sözleşme nedir
2. Limited ortaklıklar için ana (Esas) sözleşme
3. Anonim ortaklıkta ana (Esas) sözleşme
4. Kollektif şirket ana sözleşmesi
5. Komandit ortaklık ana sözleşmesi
Türk Ticaret Kanunu gereğince anonim, limited, kollektif, komandit ve kooperatif şirketler şeklinde ifade edilen ticari şirketler için ana sözleşme, adeta anayasa niteliğindedir. Kanuna göre şirket ana sözleşmesi ve gerektirdiği süreç, şirket türleri açısından farklılık gösteren unsurlara sahiptir. Bu yazımızla sizleri ana sözleşmenin ne olduğu ve neleri içerdiği konusunda bilgilendiriyoruz.
Ana sözleşme, girişimin resmi yansıması olan şirketlerin kuruluş aşamasında ortaklar arasında yazılı olarak düzenlenerek imzalanan belgedir. Ticaret Sicil Müdürlüğü’nce tasdik edilen bu belge, ortaklığın tüzel kişilik kazanabilmesi, izin ve tescil gibi başka işlemlerin de gerçekleşmesi için gereklidir. Yani, tüzel kişiliğe sahip ortaklıklarda kuruluş sırasında ana (esas) sözleşme düzenlenmesi zorunludur.
Ana sözleşmede, ticari unvan, faaliyet konusu, kurucu isimleri, kar dağıtım şekli, genel kurulun toplanma yöntemi ve şirketin temsili bilgileri bulunur. Dolayısıyla bu sözleşme; ortaklığın iç ve dış ilişkilerini, pay sahiplerinin haklarını yetki ve yükümlülüklerini düzenleyen çok taraflı bir sözleşmedir. Ortaklığın temel düzenini oluşturan ana sözleşme, ortaklığa serbest düzenlenebilir bir alan sağlar.
Ortaklığın tüzel nitelikteki organları, üçüncü kişiler ile ilişkileri ve ortaklığın sona ermesi ile tasfiyesine dair hususlar da kanun hükümleri çerçevesinde ana sözleşme ile düzenlenir. Bu sözleşmenin yazılı olması ve imzaların noter tarafından onaylanması gereklidir. Noter onayı olmayan sözleşmenin geçerliliği yoktur.
Türk Ticaret Kanunu’nun 576 nolu maddesinde, limited ortaklığı için imzalanan ana sözleşmede bulunması gereken asgari içeriğin düzenlendiği zorunlu kayıtlar şöyledir:
Bu maddelere ek olarak ortaklar tarafından emredici hükümlere aykırı olmamak koşuluyla ekleme yapılabilir. 576. madde, emredici niteliktedir yani bu hükümlerden birindeki eksiklik sözleşmeyi geçersiz kılar ve sözleşme tescil olunamaz.
Anonim ortaklıklarda da esas sözleşmenin yazılı olarak yapılması ve kurucuların imzasının noterce onaylanması zorunludur. Anonim ortaklık esas sözleşmesinde bulunması zorunlu kayıtlar, Türk Ticaret Kanunu 339.maddesinde belirtilmiştir. Bu kayıtlar şöyledir:
Bu maddelerle birlikte ilk yönetim kurulu üyelerinin ataması yapılır. Ana sözleşmenin zorunlu kıldığı hususların bulunmadığı bir sözleşme, emredici hükümlere aykırılık sebebiyle geçerli olmayacaktır.
Kollektif şirket ana sözleşmesi de, yazılı şekilde yapılmalıdır ve noter onayı alınmış olmalıdır. Türk Ticaret Kanunu’nun 213. Maddesinin zorunlu kıldığı kayıtlar şöyledir:
Bu maddelere ek olarak ortaklar tarafından emredici hükümlere aykırı olmamak koşuluyla ekleme yapılabilir. Ortakların iç ilişkisi, kar ve zarara katılma oranları, işletmenin faaliyete geçtiği tarih, ortaklığın süresi, ortaklık ilanlarının şekli, ortaklık ilanlarının cezai şart ve uyuşmazlıkların hakem tarafından çözülmesine ilişkin hükümler, ihtiyari kayıtlar olarak öngörülebilir.
Kanuni şekilde yapılmamış olan veya eksik olan sözleşme söz konusu olduğunda kollektif şirket adi şirket hükmündedir.
Komandit ortaklık sözleşmesi hükümleri, Türk Ticaret Kanunu’nun 305. maddesinde düzenlenmiştir. Ortaklık sözleşmesi yazılı şekle tabi olup noter onaylı olmalıdır. Sözleşmede bulunması zorunlu olan unsurlar şunlardır:
Komandit ortalıkta kooperatifin kurumsal yapısı, yapının ana taşları olan organların kuralları, ortakların haklarını ve borçlarını gösteren ana sözleşme, kurucular tarafından imzalanmalı ve noter tasdikli olmalıdır. 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu 4. Maddeye göre kooperatif ana sözleşmesinin zorunlu hükümleri şunlardır:
Yapı kooperatifleri ve taşınmaz mal devri ile ilgili olan kooperatifler, ana sözleşmelerinde taşınmaz mal devredileceği ile ilgili taahhüt bulundurmalıdır. Sözleşmede yer verilebilecek ihtiyari hükümler; genel kurul toplantıları, alınan kararlar, oy kullanılması, kooperatifin çalışma esaslarıyla ilişkiler, birleşme şartları ve süredir.
Şirket ana sözleşmesi değişikliği, pay sahiplerinin ortaklığa girerken kabul ettikleri temel düzenlemelerde değişiklik yapmalarını gerektirir. Bu nedenle bu konu da anayasalar gibi özel usullere bağlanmıştır. Ayrıca karar verme yetkisi olan tek organ genel kurulun toplanması ve karar alması için yeter sayılar belirlenmiştir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.
Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.