İçindekiler
1. Yapay zekaya yatırım yapan kazanacak!
2. Amaç orta ve yüksek teknoloji üretimi
3. Ar-Ge ve tasarım merkezi sayısında artış
4. OSB’ler için yeni hedefler açıklandı
Ülkemizin üretim politikalarının gözden geçirildiği ve yeni uygulamaların hayata geçirildiği bu süreçte, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan “Uçtan Uca Yerlileşme Programı”, özellikle üreticiler için yeni bir umut ışığı anlamına geliyor. Programla ilgili detaylar blog haberimizde.
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bütçesi görüşüldü. Bu sırada Bakan Mustafa Varank, bir sunum yaparak yeni dönem için bakanlığın planlarını paylaştı.
Ara malı ithalatını azaltmak üzere Uçtan Uca Yerlileşme Programı ilan edeceklerini açıklayan Bakan Varank, 8 kritik teknoloji alanında 29 kritik ürün belirlediklerini söyledi. Yeni dönemde yapay zekânın da içinde bulunduğu kilit teknolojilerde Ar-Ge ve yenilik destekleri devam edecek.
Ayrıca yerli otomobilin prototipi de 2019 yılında üretilecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve özel sektörün 5 büyük firmasıyla kurulan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu çalışmalarını sürüyor. Girişim grubu 2019 sonunda ilk prototipi üretmeyi hedefliyor. Türkiye’nin Otomobili Projesi, Türk sanayisinin dönüşümü ve teknolojik atılımında önemli bir eşik olacak. Bu proje, elektrikli ve sürücüsüz araç teknolojileri ve yazılımlarının milli kaynaklarla geliştirilmesi açısından önemli bir fırsat.
Yerlileşme programının temel amacını orta ve yüksek teknoloji üretimi oluşturuyor. 9 ayda 4 bin 730 yatırım teşvik belgesi düzenleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, böylece 117 milyar liralık sabit yatırımla 205 bin kişinin istihdamı planlanıyor.
Bu gelişmeler ışığında Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde Türkiye, 190 ülke arasında 17 sıralık bir sıçrama göstererek 43’üncü sıraya yükseldi.
Yerlileşme için atılan adımlar hakkında bilgi veren Varank, kamu mal alımı ihalelerinde yazılım ve teknoloji yoğun ürünlerde yerli malına yüzde 15 fiyat avantajının zorunlu hale getirildiğini, güncel yerli ürün listelerinin Kamu İhale Kurumunca yayımlandığını ve sanayi iş birliği projelerinin hayata geçirildiğini anlattı.
Yakın dönemde Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerini kendi bünyesinde yapmak isteyen firmalara Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Belgesi verildi. 287’si 2018’de olmak üzere faaliyette olan Ar-Ge merkezi sayısı 1.038’e, çalışan Ar-Ge personeli sayısı 54.000’e, biten proje sayısı 21.000’e ve yürütülen proje sayısı ise 12.000’e ulaştı.
Tasarım merkezlerinin sayısı 283’e yükseldiği günümüzde, 5.871 kişi bu merkezlerde çalışıyor. Gelecek yıl Ar-Ge ve Tasarım Merkezi sayısının 1.700’e ulaşması hedefleniyor.
Ülkemizdeki 81 Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde bulunan işletmelere devlet tarafından bazı vergisel muafiyet, prim istisnası gibi kolaylıklar sağlanıyor. 14 senede bu bölgelere 750 milyon lira hibe desteği sağlandı.
Teknoparklarda toplam 5.150 teknoloji tabanlı işletme faaliyet gösteriyor. 40 bini Ar-Ge personeli olmak üzere 49 bin kişi buralarda istihdam ediliyor. Teknoparklarda bugüne kadar toplam 63,3 milyar liralık satış gerçekleştirilirken, 3,6 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Tescilli patent sayısı 1.022’ye ulaştı.
Türkiye’deki sayısı 311’i bulan Organize Sanayi Bölgesi işletmelerinde toplam 1,8 milyon kişi istihdam ediliyor. Bakanlığın hedefi, OSB’lerdeki tüm parsellerde üretime geçilmesiyle istihdamın 2,5 milyon kişiye ulaşması. Yıl sonuna kadar, Ankara Dökümcüler İhtisas OSB ile Bayburt, Çerkeş, Giresun ve Osmancık OSB’lerinin altyapılarının tamamlanması hedefleniyor. 2019’da da Ergene, Erciş, Şabanözü, Arsin ve Alaplı OSB’lerinin altyapılarının bitirilmesi planlanıyor.
Bakan Mustafa Varank’ın açıklamarına göre, 472 sanayi sitesine toplam 6,4 milyar TL kredi kullandırıldı ve yaklaşık 473 bin kişiye çalışma imkanı sağlandı. Yıl sonu itibarıyla Karaman, Pazar Modern, Rize Modern ve Şemdinli sanayi sitelerini tamamlayacaklarını söyleyen Varank, 2019’da da Hasankale Sanayi Sitesini bitirmeyi planladıklarını da belirtti.
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.
Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.