facebook
Satış Pazarlama

Yurt dışında şirket kurarken bilinmesi gerekenler

Ticari faaliyetlerini yurt dışına taşımak isteyen ve farklı bir ülkede büyüme vizyonu olan kişiler, pek çok avantajın yanında zorluklarla karşılaşabilir. Her ülkenin değişen yasal düzenlemeleri, vergiler ve kültürel farklılıklar nedeniyle kafalarda soru işaretleri oluşabilir. İşte, yurt dışında şirket kurmanızı kolaylaştıracak ipuçları…

Yurt dışında şirket kurmanın avantajları

Yurt dışında şirket kuranlar, aşağıdaki avantajlardan yararlanabilir:

       Bazı vergilerden muaf olunabilir.

       Dövizle gelir elde edilir.

       Şirket, küresel bir markaya dönüşebilir.

       İşin geliştirilmesi kolay olabilir.

       Lojistik ve depolama daha az maliyetli olabilir.

       Şirketin kurulduğu ülkede hibe ve teşvik alınabilir.

       Şirket kuranların vize alması ya da oturum hakkı elde etmesi daha kolay olabilir.

Yurt dışında şirket kurmanın dezavantajları

Yurt dışında şirket kurmak isteyenler, bazı dezavantajlarla karşılaşabilir:

       Şirket kurmak için ilk etapta euro ve dolar ile ödeme yapılması gerekir.

       İş planını iyi yapamayanlar, yatırımcı bulmakta ve işini geliştirmekte zorlanabilir.

       Yanlış seçilen şirket türü nedeniyle sorun yaşanabilir.

       Ülke pazarı ve seçilen sektör uyumlu olmayabilir.

       Şirketin kurulacağı ülkede dil açısından sorunlar yaşanabilir.

Yurt dışında şirket kurarken atılacak adımlar

Yurt dışında şirket kurmak için atılacak adımlar aşağıdaki gibidir:

Pazar araştırması ve iş planı oluşturma

İyi bir pazar araştırması yapmak ve iş planı oluşturmak için öncelikle ülkenin toplam nüfusu, yaş grubu ve bölgelere göre ikamet dağılımı öğrenilmelidir. Ürün ya da hizmetin iklim koşullarına uygunluğu, yerel ve ulusal lojistik ağı, devletlerin yaptırımları ve destekleri, gümrük vergileri ve kotalarla ilgili bilgi alınmalıdır. Hedeflerin gerçekleşmesi için operasyonel adımların ve bütçenin planlanması önemlidir.

Şirket türünü ve yeri belirleme

Çoğu ülkede anonim ve limitet şirket kurmak mümkündür. Bununla birlikte, tek başınıza şahıs şirketi de kurabilirsiniz. Sermaye miktarı ve çalışan sayısı da dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Şirketin yerinin, ürün veya hizmetin potansiyel müşterilere ulaştırılacak bir noktada olması gerekir.

Yasal ve ticari düzenlemeleri yapma

Yurt dışında şirket kurmak isteyenlerin banka hesabı açması, vergi numarası alması, ticaret siciline kaydolması ve noterden ilgili belgeleri tasdik ettirmesi gerekir. Ek olarak, kişilerin sicil kaydı da önemlidir; adli kaydında problem olanlar, şirket kurarken birtakım yasal engellerle karşılaşabilir.

Şirket kaydı ve vergi numarası alma

Yurt dışında şirket kurmak için ilgili ülkede şirketin ticaret siciline kaydedilmesi gerekir ancak bu kurum, her ülkede farklılık gösterir. Şirketin ticari faaliyetlerine başlaması içinse vergi dairesinden vergi numarası alınmalıdır. Bu tür işlemlerin sorunsuz olarak işlemesi için şirket kurulacak ülkenin yasaları ve vergi sistemi hakkında kapsamlı bir araştırma yapılması, mümkünse bu konuda bilgili kişilere danışılması gerekir.

Banka hesabı açma ve finansal yönetim

Yurt dışında şirket kuranların banka hesabı açması çoğu ülkede zorunludur ancak prosedür değişebilir. Bazı ülkeler, şirketin kendi ülkelerinde olmasını zorunlu kılarken bazıları şirket sahiplerinin ikametlerinin ülkede olmasını isteyebilir.

Finansal yönetimde ise öncelikle şirketin kuruluş maliyetinin hesaplanması gerekir. Ülkelerin istedikleri belgeler, lisanslar, vergi dairesi, danışmanlık ve avukat ücretlerinin hesaplanması faydalı olur.

Yurt dışında şirket kurarken dikkat edilmesi gerekenler

Yurt dışında şirket kurmak isteyenlerin aşağıdaki noktalara dikkat etmesi gerekir:

Yerel hukuk ve regülasyonlara uygunluk

Yerel yasal düzenlemelere uyum sağlanması adına şirketin kurulacağı ülkenin hukuk kurallarının bilinmesi önemlidir. Şirket kurulumunda gerekli yasal belgeler, bunların nasıl hazırlanacağı ve nereye teslim edileceği, vergi kanunları gibi konularda bilgi sahibi olunması, yasal sorunlarla karşı karşıya kalmayı önleyebilir.

Vergi ve mali durumun incelenmesi

Her ülkenin vergi düzenlemeleri farklı olduğu için öncelikle şirketin kurulacağı ülkenin vergi prosedürlerinin öğrenilmesi önemlidir. Yanlış beyanda bulunmanın ve vergi ödememenin ciddi yaptırımları olabilir. Bunun için mali risk yönetimi analizleri yapılmalıdır.

İş ortamı ve kültürel farklılıkların anlaşılması

Ülkelerin farklı kültürleri ve tüketim alışkanlıkları, günlük hayata olduğu gibi iş hayatına da yansır. Özellikle şirketin kurulduğu ülkenin dilinin öğrenilmesi hem kurulum sürecinde hem de sonraki süreçte kişilerin işini kolaylaştırabilir. Bunun yanı sıra pazar analizi sırasında da kültürel farklılıklara göre hangi sektörlerin ve ürünlerin talep gördüğüne dikkat edilebilir ve yerel yayınlar takip edilebilir.

Uygun iş ortakları ve danışmanların seçimi

Yurt dışında ilk kez şirket kuracakların danışmanlık hizmeti alması, tüm işlemlerin doğru yönetilmesine yardımcı olabilir. Şirket türü, hukuki işlemler, finansal yönetim ve operasyonel süreç değişebileceği için iş ortaklarından destek alınması faydalı olur.

Hangi ülkede şirket kurmak daha avantajlı?

Türkiye’de yaşayan ve şirket kurmak isteyenler, avantajlarından dolayı aşağıdaki ülkelere yönelebilir:

ABD'de şirket kurma

Amerika’da şirket kurmak için ilk başta herhangi bir belge talep edilmese de banka hesabı açmak zorunludur. Bunun için de 18 yaşını doldurmak ve geçerli bir kimlik ya da pasaporta sahip olmak yeterlidir. Kuruluş aşamasında ise EIN numarası, kurulum belgesi ve ikamet adresini bildirmek gerekir.

İngiltere'de şirket kurma

İngiltere’de şirket kurmak isteyenler için en önemli noktalardan biri şirket ismi ve ikamet adresidir. İkamet adresinin İngiltere’de bulunması; şirket isminin ise tamamen orijinal olması gerekir. Ek olarak, şirket kuranlar her yıl hisse yapısını gösteren onay belgesini sunmakla yükümlüdür.

Singapur'da şirket kurma

Singapur’da şirket kurmak için öncelikle şirketin türünün belirlenmesi ve bunun Muhasebe ve Kurumsal Düzenleyici Otorite’ye (ACRA) bildirilmesi gerekir. Bunun için gerekli belgeler arasında ikamet adresi, faaliyet alanı, şirket adı, ana sözleşme, banka hesabı ve gerekli izinler bulunur.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde şirket kurma

Toplam 7 emirlikten oluşan Birleşik Arap Emirlikleri’nde şirket kurulabilecek 45 serbest bölge yer alır. Bunların her birinin gümrük ve vergi politikaları farklı olabilir. Şirket kurmak isteyenlerin; yeterli mal varlığına ve ikamet vizesine sahip olması, harcamalarını belgelemesi ve şirket türüne uygun sayıda çalışana sahip olması gerekir.

Almanya'da şirket kurma

Almanya’da şahıs şirketinin yanı sıra limitet ve anonim şirketlerin kurulması mümkündür. Vize alan kişilerin sözleşme hazırlaması ve bunu noterde onaylatması, ardından ticari sicil kaydı oluşturarak ticaret ofisine kaydolması gerekir. İşletme hesabına depozito yatırılmasının ve vergi kaydının yaptırılmasının ardından şirket kurulabilir.

05.09.2023
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.