facebook
Genel

ABD Tahvil faizleri enflasyonu nasıl etkiliyor?

ABD tahvil faizleri ile enflasyon arasında sıkı bir ilişki vardır. Son yıllarda tüm dünyada artan enflasyon faiz oranlarını yukarı yönlü hareket ettirdiği için tahvil fiyatlarında da çeşitli dalgalanmalar yaşanıyor. ABD merkez bankası FED tarafından 10'ar yıllık olarak belirlenen tahvil faizleri son zamanlarda öngörülenden daha fazla yükseliyor. ABD tahvil faizleri sadece ABD piyasasına yönelik çıkarımlar yapmamıza yaramıyor. ABD tahvil faizleri aynı zamanda gelişmekte olan ülkelerdeki dolar endeksi ve sermaye birikimleri konusunda da çeşitli bilgiler sunar. Öyleyse, ABD 10 yıllık tahvil faizleri ne anlama geliyor, tahviller yükselirse neler olur ve ABD'de tahvil faizlerinin neden yükselir? gibi konulara dair bilgileri bu blog yazısında bulabilirsiniz.

ABD 10 yıllık tahvil faizleri nedir?

 Tahvil faizleri borsa endeksleri ve dolar endeksi ile negatif korelasyona sahip olduğu için tahvil fazilerinin yükselmesi ekonomik gidişat ile ilgili çeşitli ipuçları verir. Peki, ABD 10 yıllık tahvil faizleri ne anlama gelir? Her devletin belirlediği tahvil türleri ve süreleri bulunur. ABD merkez bankası FED tarafından da tahviller 10 yıllık periyotla piyasaya verilir. ABD sattığı tahvil karşılığında hazineye belli bir miktar para aktarır. Peki, ABD tahvil faizleri ne kadar? diye soracak olursanız; ABD 10 yıllık tahvil faizi %3'den fazla olarak son zamanların en yüksek seviyesinde seyretmiştir. Ancak tahvil faizlerindeki oranalr her zaman sabit kalmaz ve oldukça değişkendir. Tahvillerde devletler tahvil karşılığı borçlanıyor ve vade sonunda yatırımcılara ödemesini geri yapıyor. Genel olarak düşük seviyede seyreden ABD 10 yıllık tahvil faizleri özellikle son 2 yılda yükseldiği için yatırımcılar tarafından daha fazla tercih edilmeye başlandı. 

ABD Tahvil faizleri yükselirse ne olur?

ABD tahvil faizlerinin yükselmesinin  en önemli sonucu tahvil fiyatlarının düşmesidir. Yani tahvil fiyatları ile tahvil faizleri arasında negatif  bir korelasyon vardır. Tahvil faizlerinin yükselmesine bağlı olarak borsalar değer kaybeder, altın fiyatlarında düşüş gözlenir ve gelişmekte olan ülkelere olan para girşi artar. Örnekle anlatmak gerekirse; 120 TL değerindeki bir tahvili 115 TL'ye aldığınızı varsayın.  Bu durumda tahvil faiz oranı (120-115) / 115 = %4,3 olur. Tahvilin değeri 113 TL'ye düştüğünde tahvil faizi; (120-113) / 115 = %6,8 olur. Yani tahvil faizi yükselmiş olur. Tahvil faizlerinin yükselmesinin bir diğer sonucu da enflasyonun yukarı yönde yükseleceği ve yüksek borçluluğun artması üzerinde bir baskı yaratmasıdır. Kısa vadede ABD tahvil faizlerinin yükselmesi yatırım riskinde düşüş ya da gelişmekte olan ülkelerdeki piyasalarda satış baskısına neden olmaz. Önümüzdeki dönemlerde enflasyonun FED'in hedeflediği oranlarda seyretmesi gelişmekte olan piyasalar üzerinde bir satış baskısı oluşturabilir. Ancak toplam talepte artış eğilimi söz konusu olduğundan ABD'de enflasyon beklenen oranların üstünde çıkmaktadır. Ancak orta ve uzun vadede küresel risklerin aşağı yöndeki belirgin devamlılığı enflasyonda ciddi artışlara neden olmayacağını söylemektedir. Tahvil faizlerinin yükselmesi ucuz borçlanmanın önüne geçilmesini sağlıyor böylece piyasaya sürülen likiditenin maliyeti artıyor. Bu durum gelişmekte olan ülkeler için çok iyi sonuçlar doğurmayabilir. Böyle durumlarda genelde ülkelerin para birimleri dolara karşı değer kaybeder ve sermayenin maliyetinde bir artış söz konusu olur. ABD  tahvil faizlerinde yukarı yönlü seyreden trende göre Dolar/TL kurunda da yukarı yönlü artış devam edecektir.

ABD Tahvil faizleri neden yükseliyor?

ABD tahvil fazilerinin yükselmesinin pek çok nedeni var. İlk neden olarak elinde evlet tahvili bulunanların tahvillerini sattığı öne sürülebilir. Satışa bağlı olarak tahvil arzı arttığı için tahvil fitatları düşüş sergiliyor. Yukarıda da değindiğimiz gibi tahvil fiyatlarındaki düşüş tahvil faizlerinde artışa sebebiyet veriyor. Tahvil sahiplerinin bu şeklide davranmasının sebebi ise enflasyonun yükselişine bağlı olarak FED'in faiz artırımına gitmesi ve bunun sonucunda tahvil faizlerinin de artacağı düşüncesidir. Yani insanlar ellerindeki düşük faizli tahvilleri satarak daha yüksek faizli tahvilleri satın almak isterler. Ayrıca Çin ekonomisinin içinde bulunduğu risk durumu, ihracata karşılık ithalatındaki önemli artışı ABD tahvillerine olan ilgiyi artırıyor. Ayrıca Euro bölgesindeki ülkelerde düşük tahvil faizleri de ABD tahvillerine yönelimi dolayısıyla daha yüksek oranda faizli tahvil alımını teşvik ediyor. ABD'de artan ekonomik canlılık ve aşılamanın başarılı gitmesi piyasaların risk iştahını düşürdüğü için tahvil faizlerinde yükseliş yaşanmaktadır.  

03.11.2022
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.