Genel

Adres değişikliği nasıl yapılır?

Yeni bir eve taşındığınızda ilk yapmanız gereken şeylerden biri ikametgâh değişikliği yapmaktır. Adres ya da ikametgâh değişikliği olarak bilinen işlem yasalarca zorunlu kılınmıştır. Evde yaşayacak her birey için adres değişikliği yapılması gerekir. Güncel adresini yenileme işlemini taşındıktan sonraki 20 gün içinde yapmanız gerekir. 20 gün içinde adres değişikliğini bildirmemeniz durumunda cezai yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.

Oturduğunuz konuttan başka bir konutu ikametgâh adresiniz olarak göstermeniz durumunda “ikametgâh cezası” denilen bir cezayla karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden de başka bir yerde yaşamaya başladıysanız en kısa zamanda yaptığınız adres değişikliğini bildirmelisiniz.

Adres değişikliği işlemini e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden yapmak istemezseniz, nüfus müdürlüklerinden de ikametgâh değişikliği yapmanız mümkündür. Gerekli belgeleri yanınızda bulundurarak nüfus müdürlüğüne gidebilirsiniz. Nüfus müdürlüğünde adres değişikliği başvurusu yapmanız gerekir. Bunun için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:

Kira Kontratı: Yeni taşındığınız konutun konumu, kiracının bilgileri ve sözleşmenin başlangıç tarihlerinin bulunduğu bir belge olan kira kontratı yanınızda olmalıdır. Ayrıca bu belge, kiranın bedeli, hangi tarihlerde ödeme yapılacağı gibi bilgileri de içerir.

Kimlik: Kiracı ya da alıcı adres değişikliği başvurusu yapmak için yanında kimliğini bulundurmalıdır.

Fatura: Elektrik, doğalgaz ya da su faturasını yanınızda götürmelisiniz. Götürdüğünüz fatura yeni taşındığınız konuta ait olmalıdır.

Tüm bu belgeleri topladıktan sonra https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden randevu başvurusunu yapabilirsiniz. Özellikle şehir değişikliği yapıyorsanız adres değişikliği için randevu almak oldukça önemli bir adımdır.

e-Devlet adres değişikliği nasıl yapılır?

İl Nüfus Müdürlüğüne gitme imkânınız ya da zamanınız yoksa e-Devlet üzerinden de adres değişikliği yapabilirsiniz. Ancak e-Devlet üzerinden adres değişikliği yapmak için belirli şartlar aranır. Bu şartlara uyanlar, e-Devlet üzerinden rahatlıkla ikametgâh değişikliği yapabilirler. Peki, e-Devlet üzerinden adres değişikliği yapmak için hangi şartları sağlamalısınız?

İlk olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalısınız. Yurt dışından Türkiye’ye taşınmak isteyen biriyseniz, adres değişikliğini nüfus müdürlüğü üzerinden yapmalısınız.

18 yaşından büyük olmanız gerekir. Reşit olmadan adres değişikliği yapmanız mümkün değildir.

Velayet ya da vesayet altında olmamalısınız.

Son olarak sistemde cep telefonunuzun kayıtlı olması gerekir.

Bu şartları sağlayan herkes e-Devlet üzerinden ikametgâh değişikliği yapabilir. Nüfus müdürlüğünden başvuru yaparken olduğu gibi yeni konutunuza taşındıktan sonra 20 gün içinde adres değişikliği için başvuru yapmalısınız.

e-Devlet üzerinden adres değişikliği başvurusu yapmak için öncelikle sisteme giriş yapmalısınız. e-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numaranızla sisteme giriş yapabilirsiniz. e-Devlet şifreniz yoksa ya da unuttuysanız yeni şifreyi belirli yerlerden temin edebilirsiniz. PTT şubeleri ya da yetkili acentelere gidip yeni şifrenizi alabilirsiniz. Eğer yurt dışındaysanız Dışişleri Bakanlığı'na bağlı elçilik ve konsolosluklara müracaat edebilirsiniz.

e-Devlet şifrenizi temin ettikten sonra https://www.turkiye.gov.tr/adres-degisikligi-bildirimi adresine gitmelisiniz. Sisteme giriş yapmanız durumunda hizmetler kısmına “yerleşim yeri adresi ve/veya diğer adres bildirimi” yazmalısınız. Ardından gerekli bilgileri doldurup e-imza, sms doğrulama ya da mobil imza ile adres değişikliği bildiriminizi tamamlayabilirsiniz.

Ayrıca adres değişikliği bildirimini tamamlamadan önce karşınıza iki seçenek çıkacaktır. İlki, sadece kendiniz için ikametgâh değişikliği bildirimi yapmak; ikincisi ise, kendiniz ve aynı konutu paylaşacağınız diğer aile fertleri için bildirim yapmaktır. İkinci seçeneği seçmeniz durumunda, 18 yaşından küçük çocuklarınız için de ikametgâh değişikliği bildirimi yapabilirsiniz.

Muvafakatlı adres değişikliği nasıl yapılır?

Muvafakatlı adres değişikliği eski yerinizden ayrılıp halihazırda birinin oturduğu bir konuta taşındığınız zaman yaptığınız bir bildirimdir. Muvafakatlı adres değişikliği yapmak için taşınmak istediğiniz ya da taşınalı çok olmamış konutun sakininin bunu onaylaması gerekir.

Muvafakatlı adres değişikliği bildirimi diğer adres değişiklikleri gibi taşındıktan sonra 20 gün içinde yapılmalıdır. Aksi takdirde, cezai yaptırımlarla karşılaşmanız mümkündür. Bu yüzden konutun sakini ile, taşınma sürecinde adres değişikliği için işlem yapmanız gerekir.

Adres değişikliği yapmak için iki yöntem bulunur. Bunlardan ilki nüfus müdürlüğüne gitmek ve yeni taşınacak kişiyle evin sakininin bu değişikliğini onayladığını beyan etmektir.

Muvafakatlı adres değişikliği yapmak için nüfus müdürlüğüne gitmek için randevu almanız gerekir. Randevu almak için bağlı olduğunuz nüfus müdürlüğünün web sitesine girebilir, “Muvafakatlı adres değişikliği” yazan sekmeye basabilir ve listelenen saatlerden birini seçebilirsiniz.

Randevu zamanı gelmeden önce kira kontratı ve yeni ikametgâh adresine ait bir adet fatura (su, elektrik ya da doğalgaz) hazır etmelisiniz. Ardından bu belgeleri ve kimliklerinizi alıp nüfus müdürlüğüne gidebilirsiniz. Yetkili kişiye hazırladığınız belgeleri teslim ettikten sonra muvafakatlı adres değişikliği yapmış olursunuz. Muvafakatlı adres değişikliğini gerekli aboneliklere ve kurumlara bildirmeyi de unutmamanız gerekir.

e-Devlet üzerinden de muvafakatlı adres değişikliği yapabilirsiniz. Bunun için hem ev sakinin hem de taşınacak kişinin takip etmesi gereken adımlar vardır.

Ev sakini, https://www.turkiye.gov.tr/nvi-adres-beyan-icin-muvafakat-verme adresine girmeli ve “Yeni Muvafakat” yazılı butona tıklamalıdır. Yönlendirildiği sitedeki istenen bilgileri doldurup SMS doğrulama, elektronik imza ya da mobil imza kullanarak doğrulamalıdır.

Eve taşınacak kişiyse https://www.turkiye.gov.tr/nvi-adres-degisikligi-bildirimi-muvafakatli adresine girip taşınacağı adresi bulmalıdır. Ardından kendi bilgilerini girip yine SMS doğrulama, mobil imza ya da elektronik imza ile doğrulamalıdır. Bu şekilde muvafakatlı adres değişikliği, nüfus müdürlüğüne gitmeden yapılabilir.

09.11.2023
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.