İçindekiler
1. AR-GE neden önemlidir?
2. AR-GE çalışmaları nasıl yapılır?
3. AR-GE çalışması hangi süreçleri içerir?
Kısaca AR-GE olarak da bilinen Araştırma-Geliştirme, yeni bir ürün ortaya çıkarmak için gerçekleştirilen çalışmalar bütününe verilen isimdir. Araştırma ve geliştirme odaklı çalışmalar, bir ürünü ya da hizmeti nihai kullanıcıya sunmadan önceki gelişim sürecinin ilk adımını oluşturur. AR-GE kapsamındaki faaliyetler, yeni teknolojiler ve sistemler oluşturulması amacıyla da uygulanır.
“AR-GE nedir?” sorusunun cevabına ilaveten bu tür çalışmaların şirketler için önemini bilmekte de fayda vardır. AR-GE çalışmaları, genel olarak yeni bir ürün veya hizmetin ortaya çıkartılarak şirketin cirosunun yükseltilmesi amacıyla gerçekleştirilir. Ancak şirketlerin araştırma ve geliştirme çalışmalarına yönelmelerine sebep olan neden yalnızca ciroyu artırma hedefiyle sınırlı değildir. Şirketler, aşağıdaki avantajları elde etmek amacıyla da AR-GE yapar.
Araştırma geliştirme, şirketlere üretim süreçlerini ve iş yapılarını nasıl daha iyi hale getirebilecekleri konusunda yol gösterici niteliğe sahiptir. Üretim odaklı ticari organizasyonlar, bu alana yönelerek verimsizliğe neden olan etkenleri belirleyip mevcut kaynaklarını hangi projelere yöneltmeleri gerektiği konusunda çok daha net kararlar alabilir.
AR-GE denildiğinde çoğu kişinin aklına pazara sürülecek yeni ürün veya hizmet fikirlerinin ortaya çıkartılması gelir. Ancak şirketler bu tür çalışmaları kendi teknolojilerini ve süreçlerini geliştirmek için de kullanabilir. Böylece dış kaynaklara daha az ihtiyaç duyup üretim maliyetlerini azaltabilirler.
Şirketler, araştırma ve geliştirme faaliyetleri sayesinde hedefledikleri pazarlarda rekabet güçlerini koruyabilme avantajına kavuşur. Hatta yeni teknolojilere yatırım yapma konusunda rakiplerinin önüne bile geçebilirler.
AR-GE faaliyetlerine ağırlık veren şirketler, geleneksel ürün geliştirme süreçlerini takip etmekte ısrar eden rakiplerine göre daha fazla yatırımcıyı kendilerine çekebilir. Bu sayede geleceklerini çok daha kolay biçimde güvene alıp yeni fikirleri hayata geçirebilecek mali gücü elde edebilirler.
Araştırma ve geliştirme projeleri, pek çok farklı alanda gerçekleştirilebilir. Bu alanların başında gıda, teknoloji, endüstriyel tasarım, otomotiv, ilaç, tıp ve kimya gelir. AR-GE çalışmalarına sıkça başvurulan alanlar arasında ayrıca tekstil, metalurji, finans, mobilya da bulunur. Son yıllarda hizmet sektöründe de araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yönelim hızla artmaktadır.
AR-GE çalışması, aşağıda sıralanan üç temel aşamadan oluşur.
Araştırma geliştirme sürecinin ilk aşaması konumundaki temel araştırmada, ihtiyaç duyulan ürün veya hizmetin belirlenmesine odaklanılır. Bu aşamada gerçekleştirilen deneysel ve teorik çalışmalar aracılığıyla gözlemlenebilir gerçeklerin temellerine dair yeni bilgiler edinilmesi amaçlanır. Belirli bir hedefe yönelik olan uygulamalı araştırmada, ortaya yeni bir bilgi çıkartılarak projenin devamlılığı sağlanır.
AR-GE sürecinin son basamağı niteliğindeki deneysel geliştirme aşamasında yeni bir ürün veya hizmet ortaya çıkartılır. Tabii adından da anlaşılabileceği üzere sürecin bu aşamasında ortaya çıkan ürün ya da hizmet henüz tam anlamıyla kullanılabilir durumda olmayabilir. Üstelik deneysel geliştirme yalnızca portföye eklenecek yeni çıktı oluşturulmasından ibaret değildir. Çünkü bu aşama var olan bir ürünün, hizmetin, teknolojinin iyileştirilmesini de kapsayabilir.
Kendi içerisinde farklı bölümlere ayrılan AR-GE çalışmaları, pek çok farklı süreci bünyesinde barındırabilir. Örneğin; araştırma geliştirme çalışmaları esnasında yeni bir kavram üretmeye odaklanılabilir. Bunun yanı sıra projenin yapılabilirlik testleri ve tasarım sürecindeki laboratuvar çalışmaları yürütülebilir. Deneysel geliştirme aşamasının ardından bir prototip sunulabileceği gibi tesis kurulumu da gerçekleştirilebilir.
AR-GE çalışmaları kapsamındaki süreçlerde, işletmenin odaklandığı faaliyet kolları ile ilgili mühendislik dallarında öğrenim görmüş kişiler görev alır. Mühendislere ek olarak metalurji uzmanları ve fen-sağlık alanlarında eğitim alana uzmanlar da çeşitli roller üstlenebilir. AR-GE projelerinde başarıyı yakalamak için görev alan kişilerin yeni fikirler üretebilme, ekip yönetebilme, etkin karar verme, liderlik, iletişim kabiliyetlerinin yüksekliği önemlidir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.
Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.