facebook
BulutDijital Dönüşüm

Bulut bilişimde SaaS, IaaS ve PaaS arasındaki fark nedir?

İngilizce karşılığı Cloud Computing olan bulut teknolojisi, hızla geleneksel masaüstü uygulamalarının yerini alıyor. Pandemi ile birlikte önemi daha iyi anlaşılan bulut teknolojisi, her ölçekten firmanın, bilişim teknolojilerine internet olan her yerden erişim sağlamasına olanak tanıyor. Bulut bilişim hizmetleri, Amerikan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü tarafından 2009 yılında yapılan tanımlamaya göre SaaS, IaaS ve PaaS olarak üç farklı modele ayrılıyor. Peki, bulut bilişim modelleri arasındaki fark nedir? 

Bulut bilişim çeviklik, esneklik, maliyet tasarrufu avantajları sunuyor. Pandemiyle birlikte daha çok farkına varılan bulut bilişimin avantajları, işletmeler için yeni bir sayfa açıyor. İlk yatırım maliyeti olmadan bulut bilişim teknolojilerinden faydalanan işletmelerin sayısı her geçen gün artıyor. Bulut bilişime geçiş yapmak isteyen işletmeler bulut bilişimin SaaS, IaaS ve PaaS modelleri ile karşılaştığında aradaki fark soru işareti oluşturuyor. Bu soru işaretini kaldırmak için modelleri ayrı ayrı ele almak gerekiyor. 

IaaS nedir, avantajları nelerdir?

IaaS, Infrastructure as a Service kelimelerinin kısaltılmış hali olup Türkçede Hizmet Olarak Altyapı şeklinde karşılık buluyor. Üç bulut hizmeti türünden biri olan IaaS, otomatikleştirilmiş ve ölçeklenebilir yapıdaki bilgi işlem kaynaklarından oluşuyor. IaaS, tamamen self servis yapısıyla sunucunun yönetimini kullanıcıya bırakıyor. Donanımlar ihtiyaç olması durumunda satın alınabiliyor. Bulut bilişimin temel katmanı IaaS, değişen iş ihtiyaçlarına göre ek kaynaklar satın almaya olanak tanıdığından maliyet verimliliği ve ölçeklenebilirliği önemseyen farklı büyüklükteki işletmeler için en iyi seçenek olarak değerlendiriliyor. 

IaaS, esneklik ve ölçülebilirlik avantajı sağlıyor. Ayrıca, müşteriler tam kontrol sağlayabiliyor. Hizmetlerin son derece ölçeklenebilir yapıda olduğu IaaS, hızlı büyüme yaşayan şirketler tarafından tercih ediliyor. IaaS avantajlarını şöyle sıralayabiliriz: Ölçeklenebilirlik, düşük donanım bakımı, esneklik, kesinti süresinin azaltılması, isteğe bağlı erişim.

PaaS nedir, avantajları nelerdir?

PaaS, Platform as a Service kelimelerinin kısaltılmış hali olup Türkçede Hizmet Olarak Platform şeklinde karşılık buluyor. PaaS, yazılım geliştirme ortamı sağlıyor. PaaS, birden fazla geliştiricinin aynı geliştirme projesi üzerinde çalışması gerektiğinde, işletmenin özelleştirilmiş uygulamalar oluşturması gerektiğinde tercih ediliyor.

PaaS avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:Hızlıca platform geliştirme ve yapılandırma, kullanım kolaylığı ile beceri engelini kaldırma, aynı projede iş birliği yapma olanağı.

SaaS nedir, avantajları nelerdir?

SaaS, Software as a Service kelimelerinin kısaltılmış hali olup Türkçede Hizmet Olarak Yazılım şeklinde karşılık buluyor. Bulut hizmetlerinde en yaygın olarak SaaS kullanılıyor. SaaS kapsamlı uygulama bakımı ve desteği sağladığından iş süreçleri kolaylaşıyor. Finans, iş zekası gibi alanlarda kullanılan SaaS, kullanıcılara birden çok abonelik seçeneği sunuyor. Bu sayede maliyeti azaltıyor.SaaS avantajları genel olarak şöyle: Uygulamalara web ve mobil üzerinden erişim, veri tabanı destekleme problemi olmadan kullanım, e-ticarete hızlı giriş yapma, sözleşmeyi fesh etme imkanı tanıması, veri güvenliği.

SaaS, IaaS ve PaaS arasındaki farklar

SaaS, IaaS ve PaaS belirli özellikleriyle farklı yönden avantajlar sunabiliyor. SaaS ve PaaS farkları CRM, ERP gibi yazılımların özellikleriyle daha iyi anlaşılıyor. IP santral erişimi ile e-mail, telefon, faks ile entegrasyon, kampanya yönetimi ve saha personel yönetimi konularında avantaj sağlıyor. Genel olarak IaaS, SaaS ve PaaS arasındaki farkları şöyle sıralayabiliriz:

  • IaaS, hosting firmaları için yeni bir işletme modeli olup ihtiyaç kadar kaynak satın almaya olanak tanıyor. PaaS,geliştiricilere framework sağlıyor. SaaS, şirketlerin kullanıcılarına yazılım arayüzü sunmasını ifade ediyor.
  • PaaS, hizmet sağlayıcıların bilgi işlem platformu sunduğu bulut bilişim kategorisi, IaaS ise bilgisayar altyapısı sağlamaya odaklanan bulut bilişim kategorisini ifade ediyor. 
  • PaaS uygulama geliştiricileri tarafından kullanılırken, IaaS ağ mimarları tarafından kullanılıyor. 
  • IaaS modelinde BT ekipmanları oluşturma; SaaS modelinde kişilerin uygulamaya istedikleri zaman istedikleri yerde ulaşabilmelerini sağlama; PaaS modelinde ise yazılımcıların test ortamını hazırlama amaçlanıyor.

Aradaki farkı basit bir benzetmeyle açıklayalım. IaaS modelini araba kiralamaya benzetebiliriz. Araba bize ait değildir ama istediğimiz yere gidebiliriz. Daha çok verim almak için bir üst modeli kiralayabiliriz. PaaS modelini taksiye binmeye benzetebiliriz. Kendimiz kullanamayız, fakat tek yapmamız gereken nereye varmak istediğimizi söylemek. SaaS modeli ise otobüsle yolculuk etmeye benziyor, önceden belli rotalara gitmek için yolculuğu diğer yolcularla paylaşıyoruz.

23.04.2021
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.