İçindekiler
1. Motivasyon artırma için ipuçları
Motivasyon, hayatın her alanında karşımıza çıkan önemi tartışılmaz bir konudur. Özellikle çalışma hayatında başarıyı etkileyen faktörlerden belki de en önemlisidir. Bir işletmenin başarı düzeyini belirleyen en stratejik öge, insandır. İşletmelerin başarıya ulaşması, insan gücünü verimli ve etkili kullanmaya bağlıdır. İnsanı verimli çalıştırmak ise onu en iyi şekilde motive etmekle mümkündür.
Günlük hayatlarının neredeyse üçte birini geçirdikleri işyerleri, bireyler için önemli bir ortamdır. İşinden memnun olan bireyler daha istekli ve verimli çalışırlar, yaratıcılıkları ve işlerine olan bağlılıkları artar. Yaptıkları işten sosyal ve psikolojik doyum sağlarlar.
Günümüzde artan rekabet, kalifiye elemanı bulma ve elde tutmanın zorluğu neticesinde çalışan memnuniyeti ve motivasyonu daha fazla önem kazanmaya başlamıştır.
“Ücret” çalışan motivasyonunda en etkili faktör olarak görülse de; firma için önemli olan ve firma başarısına direk katkıda bulunan çalışanlar için çoğu zaman maddiyat yeterli olmayabilir. Eğer çalışan yaptığı işten psikolojik ve sosyal bir doyum sağlayamıyorsa, bir süre sonra ücret zammı veya prim gibi etkenler bu açığı kapatmaya yetmeyecektir.
Çalışanlarınızın motivasyonunu artırmak için uygulayabileceğiniz maddi olmayan motivasyon ipuçlarını sizler için derledik:
Saygılı ve nazik olun: Yöneticilerin sabah ofise geldiklerinde çalışanları selamlaması, «teşekkür ederim» ve «lütfen» gibi kelimeleri kullanması, çalışanların kendilerini daha huzurlu veya önemli hissetmelerini sağlayarak motivasyonlarını arttırmaktadır.
Takdir edin, ödüllendirin: Çalışanlara görev aldıkları bir projede çok iyi iş çıkardıklarını veya görevin gerektirdiklerinin ötesinde bir iş başardıklarının söylenmesi motivasyona olumlu etki eden bir diğer faktördür.
Sosyal aktiviteler düzenleyin: Sosyal aktiviteler düzenlemek çalışanların sosyalleşmesini ve birbirleriyle bağ kurmasını sağlayarak iş ortamından duydukları memnuniyeti ve aidiyet duygusunu arttırmaktadır.
Net, tutarlı ve sık iletişim kurmaya çalışın: İletişim işyerinin olduğu kadar herhangi bir ilişkinin de ayrılmaz bir parçadır. Çalışanları ile sık iletişim halinde olan yöneticiler çalışanlarından ne beklediklerini daha iyi anlatırlar ve çalışanların kendilerinden beklentileri konusunda daha net bilgiye sahip olurlar.
Gelişim olanakları sunun: Çalışanlarınızın kişisel ve mesleki gelişimlerini desteklemek için eğitim olanakları sunmanız çalışanlarınıza kendilerine değer verildiğini hissettircektir.
Çalışanlarınıza iyi ve temiz bir çalışma ortamı sunun: İyi ve temiz çalışma ortamlarında çalışanlar kendilerine değer verildiğini hissetmektedir. Günün önemli bir bölümünü iş yerinde geçiren çalışanların motivasyonunu artırmak için temiz ve ferah çalışma ortamları ve konforlu araçlar sağlamak gerekmektedir.
Çalışanlarınıza zaman ayırın: Çalışanınız sizinle görüşmek istediğinde ona vakit ayırın, farklı şeylerle ilgilenmeden tamamen ona odaklanın.
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.
Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.