Yapay zeka aracı ile özetlenmiştir
Çalışanların işten ayrılma durumunda kullanılması gereken işten çıkış kodları, SGK'nın hakları koruyan bir sistemdir. İşçilerin haklarını korumak adına kullanılan bu kodlar, işverenin yasal yükümlülüklerini yerine getirmesine olanak tanır. Ayrıca, işten çıkış kodları işsizlik maaşı ve tazminatın belirlenmesinde de büyük önem taşır.
İçindekiler
1. İşten çıkış kodu nedir?
2. İşten çıkış kodları işsizlik maaşı
Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesindeki çalışanları korumak amacıyla, herhangi bir sebepten dolayı işinden ayrılan işçiden ayrılma durumu ile ilgili detaylı bilgi isterler. Bu durum ile karşılaşıldığında yazılı açıklama yerine sistem tarafından tanımlanmış ve kanunda yeri olan işten çıkış kodları kullanılır. İşten çıkış kodları, çalışan bireylerin sahip olduğu haklar ve sözleşmelerinin doğru ve geçerli nedenlerle feshedilip feshedilmediğini kesinleştirir.
Çalışan bireyler işyerlerinden ayrılmalarını ya da iş akdinin feshedilmesini Sosyal Güvenlik Kurumuna bu durumu bildirmek zorundadırlar. Böylece yürütülen sigortaları son bulur, elde edeceği haklar belirlenir. Bu noktada işten çıkış kodları devreye girerek hangi sebeple ayrılmanın yaşandığı belirlenir.
İşverenler çalışanlarının sözleşmelerinin bitirebilmek için 4857 numaralı İş Kanunu’na göre yazılı bir şekilde bildirmeleri gerekir. Çalışan bireylerin hakları bu kanun gereğince sıkı bir şekilde korunur ve sebepsiz, gereksiz nedenlerden dolayı iş akdinin feshedilmesinin önüne geçebilmek amacıyla işten çıkış kodları kullanılır. Çalışanın performansından memnun olmama, hareket ve davranışlar gibi sebepler öne sürülerek işin sonlandırılması bu kodlar ile mümkün olmamaktadır. Haksız yere işine son verilmiş olan bireyler belirtilen kanun nezdinde kodlar ile ekstra haklara sahip olmaktadır.
İşçinin işine son verilmesi durumunda işten çıkış kodları bireyin hangi haklara sahip olacağı ve ne gibi kazanımları olacağı konusunda da bilgi sağlar. İşverenin çalışanını hangi işten çıkış kodu ile iş akdini sonlandırıldığının öğrenilmesi gerekmektedir. E-devlet üzerinden hangi kod kullanılarak işten çıkarımın sağlandığı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nun sunmuş olduğu 4A, 4B VE 4C sayfaları üzerinden öğrenilmektedir. SGK işten çıkış kodları kullanılmadan ya da durumdan farklı olarak işlemlerin gerçekleştirilmesi çalışan bireylerin ihbar tazminatı, kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı gibi haklardan mahrum edeceği gibi işveren tarafından da büyük sorunlar yaşayabileceği, ciddi yaptırımlarla karşılaşacağı unutulmamalıdır. Profesyonel bir ekiple beraber bu süreçlerin yürütülmesi hem kurum hem de çalışan açısından sağlıklı sonuçlar verecektir. Konu ile ilgili Logo Yazılımın insan kaynakları programı sayfasını inceleyerek detaylı bilgi alabilirsiniz.
İşten çıkış kodları belirtildiği üzere iş akdine son verilen işçinin hangi sebeple iş akdine son verildiği bilgisini verir. Bu kodlar şu şekildedir;
Yukarıda belirtilen işten çıkış kodları işsizlik maaşı ve tazminatın belirlenmesi konusunda da çok önemlidir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.
Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.