Yapay zeka aracı ile özetlenmiştir
Kanban Planlama, seri üretimde verimliliği artıran bir yöntemdir. Çekme ve itme tipi planlama arasındaki farklar, kanban nedir ve e-kanbanın avantajları gibi konular ele alınmıştır. Kanban sistemi, stok kontrolünde ve üretim planlamasında önemli bir rol oynamaktadır. Logo'nun kanban yazılımları işletmelere kolaylık sağlamaktadır. Kanban sistemiyle üretimde stok azaltabilir, planlama süreçlerini kolaylaştırabilir ve tam zamanında üretim yapabilirsiniz.
İçindekiler
1. Çekme ve itme tipi nedir?
2. Kanban nedir? E-kanban nedir?
3. İşletmeler için kanban neden gereklidir?
4. Kanban çekme projelerinde karşılaşılan zorluklar nelerdir?
5. Tüm süreç için bizim sunduğumuz inovatif çözüm ve kolaylıklar nelerdir?
Kanban Planlama, seri üretim yapan fabrikalarda, planlama ve malzeme yönetim süreçlerini kolaylaştırır. Yalın üretim için temel sağlayarak fabrikanıza verimlilik ve etkinlik katar.
Üretim planlama ve gerçekleştirme süreci ile ilgili tüm bilgilerin operasyonlar arasında kanbanlar vasıtasıyla kolay ve sorunsuz bir şekilde dolaştırılması, bu süreçte meydana gelebilecek hataları en düşük seviyeye indirerek işletmelerin düşük maliyetle verimli bir üretim yapmalarına yardımcı oluyor. Bu da kanban sisteminin, en önemli odağı düşük maliyetle verimli üretim yapmak olan tam zamanında üretim için ideal bir sistem olmasını sağlıyor.
Üretim planlama süreci yönü açısından, geriye doğru ve ileriye doğru planlama olmak üzere ikiye ayrılır. Geriye doğru planlama, diğer adıyla çekme tipi planlama (kanban planlama) en üst seviyedeki mamul çekildiğinde, yani satıldığında veya sevk edildiğinde alt seviyedeki yarı mamul, en sonunda da hammadde için üretim emri, sipariş emri gibi talepler oluşturulmasını sağlayan ve geriye doğru bir planlama şeklidir. Dengeli bir talebin ve öngörülebilir bir üretim planının olduğu alanlarda kullanılır.
İleriye doğru planlama (itme tipi planlama, ileriye doğru çizelgeleme) ise en alt seviye yarı mamulden başlayarak adım adım en üst seviyede yer alan mamule kadar adım adım ileriye doğru yapılan planlamadır. Bu sistem, talebin belirsiz ve dalgalı olduğu alanlarda kullanılır.
Kanban, tam zamanında üretim ortamında, üretim emirlerinin ve malzeme hareketlerinin kontrolünü sağlayarak yalın üretimi kolaylaştıran ve verimliliği artıran görsel bir planlama yöntemidir. Tam zamanında üretim kavramının da temelini oluşturan kanban, yalın üretim sisteminin önemli tekniklerinden biridir. Yalın üretim tekniği nedir sorusu, en genel şekliyle yapısında hiçbir gereksiz unsur taşımayan, hata, maliyet, stok, işçilik, geliştirme süreci, üretim alanı, fire, müşteri memnuniyetsizliği gibi unsurların en aza indirildiği üretim sistem olarak tanımlanabilir. Yalın üretim teknikleri kullanılmasındaki öncelikli amaç, israfın önüne geçilmesi ve üretimin siparişe göre yapılmasıdır. Kanban sistemi, üretim planlama ve kontrol sürecinin doğru bir şekilde uygulanmasını ve belirlenen üretim miktarlarına göre yapılmasını sağlar. Yalın üretim için temel prensiplerinden biri de sürekli akışın sağlanmasıdır. Kanban, üzerinde çalışılan sistemdeki veya üretim hattındaki akışı görselleştirme ve çekme sistemi aracılığıyla kesintisiz hale getirmeyi amaçlar.
Japonya çıkışlı olan ve 1953 yılından bu yana kullanılan kanban tekniği, ilk olarak Toyota’da daha verimli üretim sağlamak için uygulanmaya başlandı. Toyota baş mühendisi Taiichi Ohno’nun geliştirdiği bu yönteme adını veren kanban kelimesi ise “kart”, “bilet”, “sinyal tahtası” gibi karşılıklar buluyor. Bu kart üretim planlama tarafından üretim süreçlerinin birbirleri ile olan bağlantısını sağlanmak amacıyla sürekli olarak, takip eden üretim süreçlerine iş emri olarak gönderiliyor.
Tam zamanında üretim ve stok kontrol sistemlerinde kullanılan kanban çekme sistemi, hangi ürünün ne zaman ve ne miktarda üretildiğini kontrol etmeyi sağlıyor. Uygulamada, örneğin bir fabrikada materyallerin (mamul, yarı mamul, hammadde) üstüne, bu materyalin kodu, adı, bulunduğu yer, miktarı, tüketime yönelikse üretilerek mi taşınarak mı tedarik edileceği, bu tedarikin nereden yapılacağı (makine, depo) gibi bilgileri içeren bir kanban (veya kart) konuyor. Bu kart boşa çıktığında ya taşıma emri ya da üretim emri görevi görüyor. İlgili işlem yapılınca bu kart yine materyallerin üzerine konuluyor.
Bu yöntemde fiziksel kartların yerini dijital sistemlerin alması ise e-kanban olarak adlandırılıyor. E-kanban ile malzemelerin takibi, eş zamanlı olarak dijital ortamda yapılabiliyor. OT/VT sistemleri ile elektronik ortama aktarım sayesinde kontrolün online yapılması, üretim sürecinde hataların yanı sıra maliyetlerin de azalmasına kayda değer bir katkıda bulunuyor. Ayrıca, elektronik ortamda sağlanan kontroller takip sürecini de kolaylaştırarak hızın ve verimliliğin artmasını sağlıyor. Bununla birlikte, klasik kanban sistemindeki kartların kaybolması, eskiyip deforme olması gibi riskler de ortadan kalkmış oluyor. Kanban sistemi hakkında daha detaylı bilgi almak ve işletmenize yalın üretim ile kazandıracağı avantajları öğrenmek için Logo uzmanlarıyla buradan iletişime geçebilirsiniz.
Kanban tekniği, yani çekme tipi planlama aynı zamanda Toyota’nın Planlama şekli olarak da biliniyor. Toyota’nın bu yöntem sonucunda elde ettiği sonuç, kanbanın otomotiv sanayi liderliğinde, seri üretim yapan bütün endüstrilere yayılmasına yol açtı. Ana sanayilerdeki yaygın kullanıma bağlı olarak, bu sistem Seviye 1 hatta Seviye 2 tedarikçileri için de zorunlu hale geliyor.
Örneğin, otomotiv, beyaz eşya gibi sanayi sektörlerinde öngörülebilir bir üretim planı vardır ve talep dalgalanmasının fazla olmaması nedeniyle seri üretim yapılır. Seri üretimde kanban sisteminin kullanılması;
Seri üretimde stok seviyesinin yükselmesi, işletme sermayesinde artıran etkenler arasında bulunuyor. Üretim planlama ve üretimi gerçekleştirmeyi sağlayan bilgilerin doğru bir şekilde paylaşılması sonucunda kanban planlama ile üretim stokları minimum seviyede tutulabiliyor.
Kanban sistemi, yalın üretimin gereği olarak planlama süreçlerini kayda değer ölçülerde kolaylaştırıyor. Bu, aynı zamanda stok kontrolü için ek yatırım, ek iş gücü gibi genel giderlerde de azalma anlamına geliyor.
Kanban, plan değişikliklerini kolayca yapmaya imkân tanıyor.
Logo Yazılım olarak Logo-Netsis ve Logo-Tiger ürünlerimize entegre olarak çalışabilen belli itme ve çekme tipi paket yazılımlar kullanma imkânı sunuyoruz. Bu yazılımlar aynı zamanda, online fabrika izleme ve yönetmeye yönelik yazılımlarla da entegre çalışabildiği için planlama, üretim, kalite ve bakım süreçlerinizi kolaylaştırıyor.
Kanban (Çekme Tipi) Planlama yazılımımızın sağladığı avantajlar:
İşletmenizi Logo'nun kanban programlarıyla yönetmek için bizimle iletişime geçin!
Üretim sektöründe faaliyet gösteriyor ve seri üretime verimlilik, hız, tasarruf ve kolaylık getirmenin yollarını arıyorsanız operasyonel mükemmellik ve yalın üretim için kanban sisteminin sunduğu avantajlardan faydalanabilirsiniz. Kanban sistemi hakkında aklınıza takılan soruları yanıtlamaktan ve size destek olmaktan memnuniyet duyarız. Bilgi almak için hemen tıklayın!
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.
Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.