Genel

Arabuluculuk sınavı nedir?

“Arabuluculuk sınavı nedir, ne zaman yapılıyor, kimler sınava girebilir?” gibi soruları yanıtlamadan önce “Arabuluculuk nedir?” sorusunu cevaplamak gerekir. Arabuluculuk adından da anlaşılacağı üzere iki taraf arasındaki anlaşmazlıkları, uyuşmazlıkları çözmeye yardımcı bir yöntemdir. Dünyada diğer birçok ülke gibi ülkemizde de yaygın olarak arabuluculuğa başvurulur.

Arabuluculukta işin özü mahkeme ya da tahkime başvurmadan önce uyuşmazlığın giderilmesi ve sonuca bağlanmasıdır. Bu süreçte arabulucular herhangi bir şekilde taraf olmaz. Sadece iki tarafın anlaşmazlıklarını, uyumsuzluklarını gidermek için orta yol bularak katkıda bulunur. Bu konuda ise yetkinliğe sahip olmaları gerekir. Hukuk fakültesi mezunu olanlar verilecek eğitimler sonunda yeterlilik sınavına tabi tutulur. Her sene düzenlenen bu sınavlardan bakanlığın belirlemiş olduğu geçer notu alanlar sınavı başarmış sayılır.

Peki, Adalet Bakanlığı arabuluculuk sınavı nedir? Arabulucu olmak isteyen adaylar arabuluculuk sınavına girmek ve Bakanlıkça belirlenen puanı almak zorundadır. Elbette arabuluculuğa başvuru şartları bulunur. Arabuluculuk sınavı başvuru şartları yerine getirilmiş ise kişi, arabuluculuk sınav ilanı ile birlikte başvurusunu yapabilir. Şimdi “Adalet Bakanlığı arabuluculuk sınavına kimler girebilir?”, “Arabuluculuk sınavı şartları nelerdir?” sorularını tek tek açıklayalım.

Arabuluculuk sınav başvurusu nasıl yapılır?

Arabuluculuk sınav başvuru işlemleri, diğer tüm bakanlığa bağlı sınavlarda olduğu gibi ÖSYM’nin sitesine girerek yapılır. Ancak bununla beraber ÖSYM, arabuluculuk sınavı başvurusu için önceden başvuru merkezleri belirler ve açıklanan başvuru merkezlerinden de başvuruda bulunmak mümkündür. Arabuluculuk sınavı başvuruları diğer tüm sınavlarda olduğu gibi bireysel olarak yapılmak zorundadır. Aksi hâlde başvuru kabul edilmemektedir. ÖSYM’nin mobil uygulamasını indirerek de kolay bir şekilde başvuru yapmak mümkündür.

Arabuluculuk sınavına girmek için gereken şartlar nelerdir?

Arabuluculuk sınavına girebilmek için bakanlığın belirlediği birtakım şartlar bulunur. Peki arabuluculuk sınavına kimler girebilir? Gerekli şartlar şunlardır:

1)      Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.

2)      Hukuk fakültelerinden mezun olmak.

3)      Arabuluculuk eğitimlerini tamamlamış olmak.

4)      Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olmak.

5)      Kasten işlenmiş suçlar çerçevesinde 1 yıl ve üzerinde ceza almamak.

6)      Meslekte en az 5 senelik kıdemi olmak.

Bu şartları sağlayan herkes ön başvurusunu elektronik ortamda yapabilir. Arabuluculuk sınavı ön başvuru UYAP Arabulucu Portal’a e-devlet şifresiyle ya da e-imza yöntemiyle girerek yapılmalıdır. Arabuluculuk ön başvuru sonuçları eğer kişinin tüm evrakları doğru şekilde yüklenmiş ve sistemde istenen bilgiler doğruysa direkt olarak tanımlanacaktır. Bunun için ayrıca bir şey yapmaya gerek yoktur.

Kimler arabuluculuk sınavına girebilir?

Bakanlığın yayınladığı genelge ile “Arabuluculuk sınavına kimler girebilir?” başlığı altındaki şartları yerine getiren herkes arabuluculuk sınavına girebilmektedir.

Arabuluculuk sınavına kaç kez girilebilir?

Arabuluculuk başvuru şartları sağlayan kişilerin bir diğer merak ettiği soru da “Arabuluculuk sınavı kaç yılda bir yapılır ve sınava kaç kez girilebilir?” sorusudur. Arabuluculuk sınavı yılda 1 kez yapılmaktadır. Bu sebeple başvuruda bulunacak adayların arabuluculuk sınav konuları dahilinde kapsamlı bir çalışma yapması gerekir. Arabuluculuk sınavına giriş sayısında ise herhangi bir sınırlama söz konusu değildir. Belirtilen şartları sağlayan ve arabuluculuk sınavına başvuru evraklarını zamanında teslim etmiş olan herkes sınava dilediği kadar girebilir.

Arabuluculuk sınavı ne zaman?

Arabuluculuk sınav tarihi ve yeri her yıl Adalet Bakanlığı resmî web sitesi üzerinden duyurulur.

Arabuluculuk sınavı kaç dakikadır?

Sınava hazırlanan kişiler için “Arabuluculuk sınavı kaç dakika?” sorusu da önemlidir. Sınav süresi toplam 90 dakikadır. Bu süre zarfında çoktan seçmeli 60 soruyu cevaplamaları gerekmektedir.

Arabuluculuk sınavı puanı nasıl hesaplanır?

Arabuluculuk sınavında sorular 5 şıklıdır. Toplamda 60 sorudan meydana gelir. 100 puan üzerinden hesaplama yapılır. 100 puan üzerinden 70 alan adaylar başarılı sayılır. Hesaplama yaparken doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılır. Bu sayede net puan elde edilir.

Arabuluculuk sınavı baraj puanı kaçtır?

60 soruluk sınavda başarılı olabilmek için 70 puan ve üzeri almak gerekir. Yani 70, sınavın baraj puanıdır.

Arabuluculuk sınavı puanı hesaplanabilmesi için kaç net yapılmalıdır?

Taban puan yıla göre değişebildiği için net rakam belli değildir. 100 üzerinden 70 alan herkes başarılı sayılmaktadır.

Arabuluculuk sınavında yanlışlar doğruları götürür mü?

Arabuluculuk sınavında 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.

2023 Arabuluculuk sınavı ne zaman?

2023 arabuluculuk sınavı 2022’nin aralık ayında yapıldı. Adalet Bakanlığı arabuluculuk sınavı sonuçları 4 Ocak 2023 tarihinde açıklandı. 2024 arabuluculuk başvuru tarihi ise henüz açıklanmadı.

2023’te arabuluculuk sınavı kaç kez yapılacak?

Arabuluculuk sınavı 2023 yılında 1 kez yapıldı.

2023 arabuluculuk sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

04.12.2022’de yapılan arabuluculuk sınav sonuçları 04.01.2023 tarihinde açıklandı.

Arabuluculuk sınav sonuçlarının açıklanması ve itiraz

Sınav sonuçları Arabuluculuk Daire Başkanlığına ulaştığı ilk 1 ay içerisinde sonuçları yayımlar. Sınav sonucuna itiraz edecek kişiler ilanı takiben ilk 10 gün içerisinde ÖSYM’ye yazılı olarak itirazlarını ibraz edebilirler.

Arabuluculuk sınav yerleri nerede?

Arabuluculuk sınav yerleri, sınav başvuru öncesinde açıklanır. Adalet Bakanlığının resmî sitesinde yayınlanan geçmiş son sınav yerleri; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van’dır.

Arabuluculuk sınavına nasıl çalışılır?

Arabuluculuk sınavı Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği 32. maddesi uyarınca verilen arabuluculuk konularını kapsar. Bu konular üzerinde not alarak tekrar yapmak ve eksik konulara daha fazla eğilmek başarılı olmaya yardımcı olabilir. Sınavda önceden çıkmış sorulara çalışmak da büyük fayda sağlayabilir. Ancak sınav içeriği değişebileceğinden güncel bilgileri de takip etmek gerekir.

Arabuluculuk sınavı soru dağılımı nasıl?

Arabuluculuk soru dağılımı şu şekildedir:

  •        Arabuluculuk nedir? (6 soru)
  •        Arabulucu kimdir? (12 soru)
  •        Arabuluculuk mevzuatı (6 soru)
  •        Arabuluculukta etik (6 soru)
  •        Arabuluculuk aşamalarının gözden geçirilmesi (2 soru)
  •        Hazırlık aşaması (9 soru)
  •        Başlangıç aşaması (12 soru)
  •        Arabuluculuğun temel ilkeleri (6 soru)
  •        Çatışma (10 soru)
  •        Toplumsal cinsiyet (1 soru)
  •        İnceleme aşaması (12 soru)
  •        Müzakere aşaması (12 soru)
  •        Sonuç aşaması (6 soru)

Sınavı geçersiz sayılanlar

Arabuluculuk sınavında uyulması gereken kurallar vardır. Bu kuralları çiğneyenlerin sınavları ikaz edilmeksizin iptal edilebilir. Sınavı geçersiz sayılanlar genellikle şu gibi ihlallerde bulunmuştur:

  •        İzin almadan sınav salonunu terk etmeye teşebbüs etmek
  •        Sınavda kopya çekmek, kopya vermek ya da kopya çekmeye teşebbüs etmek
  •        Kendi yerine başkasını sınava sokmaya çalışmak
  •        Sınav düzenine aykırı davranışta bulunmak

Bu gibi ihlallerde bulunanların sınavları direkt olarak iptal edilir.

Arabuluculuk sınavını kaç kişi kazandı?

Arabuluculuk sınavına başvuruda bulunan ve sınavda başarılı olan toplam kişi sayısı sınavdan sınava değişiklik göstermektedir.

13.10.2023
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.