facebook
Vergi

Geksis nedir, geksis iade işlemleri nasıl yapılır?

Geksis nedir, geksis iade işlemleri nasıl yapılır?

GEKSİS, gelir ve kurumlar vergisi iade işlemlerinin takibini sağlaya elektronik bir sistemdir. Kurulan bu mekanizma ile vergilerin kontrol ve analizinin yapılması çok daha pratik bir hal alır. Bunun yanında mükellef ve iade yapılacak olan birimlere gerekli raporlar düzenlenebilir.

GEKSİS, gelir ve kurumlar vergisi kapsamında yapılacak olan iade işlemlerinin çok daha hızlı yapılmasını sağlayan bir sistemdir. Sistemin kurulmasının temel amacı uygulama birliğinin sağlanmasıdır. GEKSİS işlemlerinde mükelleflerin elektronik ortamda gönderdiği bilgi ve belgeler esas alınır. Vergi iadesinin yapılmasını müteakip yapılan işlem bir rapor ile ilgili mükellefe sunulur.

GEKSİS, 2015 ve sonrasında yapılan vergilendirme dönemlerinde kullanılır. Daha önceki bir döneme ait olan ve hak edilmiş vergi iadelerinin sistem aracılığı ile yapılması mümkün değildir.

Geksis'i kimler kullanabilir?

Yukarıda da belirtildiği gibi 2015 ve sonrasındaki vergilendirme dönemleri için GEKSİS kullanılabilir. İade talebinde bulunan vergi mükellefleri sistemi tercih edebilirler. Beyannamelerini elektronik ortamda vermek zorunluluğu olmayan işletme ya da mükelleflerin bu sistemi kullanma yükümlülüğü yoktur.  

GEKSİS, online olarak işlemlerin yapıldığı bir kontrol sistemidir. Söz konusu terim, "Gelir ve Kurumlar Vergisi Standart İade Sistemi" kelime grubunun kısaltmasıdır. Gelir ve kurumlar vergisi iadelerinden yararlanmak isteyen tüm mükellefler bu sistemi kullanabilirler. Burada vergilendirme iadesi talep edecek olan mükelleflerin 2015 ve sonrasındaki vergi dönemine ait kayıtlara yönelik işlem yapması gerekir.

Online olarak sisteme gönderilen belgeler, GİB tarafından incelenerek sonucunda yapılacak olan ödemeler mükellefe iade edilir. Sistemi kullanmak isteyen mükellef sayısının gün geçtikçe arttığını söyleyebiliriz. Mükellef için önemli avantajları bünyesinde barındıran bu sistem sayesinde çeşitli mağduriyetlerin önüne geçilmesi de hedeflenir.

Geksis iade işlemleri nasıl yapılır?

GEKSİS'i kullanmak isteyen tüm mükelleflerin internet vergi dairesine giriş yapması gerekir. İlgili belgeleri online olarak sisteme yükleyen mükellefler aynı zamanda iade dilekçesi de vermelidir. Online evrakların yanı sıra bu dilekçeyi vermeyenler için GEKSİS kontrol raporu oluşturulmaz.    

İlgili başkanlığa yönlendirilen GEKSİS kontrol raporları iadeyi yapacak olan birime yönlendirilir. Mükellefler, internet vergi dairesi tarafından oluşturulan GEKSİS özet raporuna istedikleri zaman ulaşabilirler. Beyannamelerini elektronik ortamda vermek zorunda olmayan mükellefler, iade işlemlerinde bu sistemi kullanmak zorunda değildir. 2015 öncesi için talep edilen iade işlemleri için de düzenleme öncesindeki uygulama esas alınır.

Geksis sistemine giriş nasıl yapılır?

GEKSİS sistemine ulaşmak için öncelikle https://intvrg.gib.gov.tr internet adresinden internet vergi dairesine giriş yapmanız gerekir. Sisteme girerken T.C. kimlik numarası ya da kullanıcı adı talep edilir. GEKSİS kontrol raporunun oluşturulması için standart gelir ve kurumlar vergisi iade talep dilekçesi verilmelidir. İlgili yönetmeliğin 1A ya da 1B olarak isimlendirilen dilekçe örnekleri bu kapsamda baz alınmalıdır.

İnternet vergi dairesinin gelir/kurumlar vergisi iade talebi girişi (GEKSİS) seçeneği işaretlendikten sonra karşınıza çıkan ekrandan "gelir/kurumlar vergisi iade talebi girişi" sekmesi tıklanmalıdır. Sisteme kaydedilmiş olan ancak onaylanmamış olan iade talepleri de bu ekranda görülebilir.

Vergi dönemine ilişkin ilgili kutucuklar işaretlenerek ihtiyaç duyulan bilgi ekranı ortaya çıkarılır. Ekranda yer alan belge ekleme butonuna tıklanarak talepte bulunulan iade işlemi ile ilgili belge yüklemesi yapılır.

Sadece geçici vergiden kaynaklı ödemelere ilişkin iade işlemlerinde dönem tipi, iade türü ve iade dönemi seçeneklerine giriş yapılmalıdır. Kesinti şeklinde ödenmiş olan vergilerde ise dönem tipi, teminat bilgisi, iade türü ve YMM bilgisi gibi bilgilerin girilmesi ile talep gerçekleştirilir.

GEKSİS kontrol raporları, iade raporlarının onaylanmasını takip eden sonraki gün oluşturulur. Mükellef, talebin onaylanmasını takip eden günde raporu görüntüleyebilir. Verilen dilekçe sonrasında GEKSİS raporu yeniden analiz edilir. Bu analiz otomatik olarak gerçekleştirilir. Bu sebeple mükellefler ve vergi daireleri yeni raporu her zaman kontrol etmelidir. Doğru bilgilerin sisteme girilmesi doğal olarak iade sonuç raporunun olumlu cevaplanmasında etkili olacaktır. İade onayının alınmasını müteakip ilgili mükellefe gerekli ödeme yapılır.

16.09.2022
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.