facebook
Teşvik DestekGenel

Gelir İdaresi Başkanlığı, yayınladığı yeni tebliğ ile e-Dönüşüm uygulamalarının kapsamını genişletti!

İçindekiler

1. 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile gelen yeni düzenlemeler:

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından, tüm tarafların tek kaynaktan bilgilenmelerinin temin edilmesi ve elektronik belge uygulamalarında bütünlüğün sağlanması amacıyla hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 19 Ekim 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. 

Yayımlanan tebliğe e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Defter, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Bilet gibi halihazırda faaliyette olan belgelere ilave olarak e-Sigorta Belgesi, e-Gider Pusulası, e-Dekont ve e-Döviz Alım Satım Belgelerini düzenleyen mükellefler de dahil edildi.

Tebliğ kapsamında 2018 veya müteakip yılda cirosu 5 milyon TL’yi aşan mükelleflere 1 Temmuz 2020 tarihinde e-Fatura ve e-Defter uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirildi. e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunan mükellefler, aynı zamanda e-Arşiv Fatura uygulamasına da geçmek zorunda olacak ve mücbir sebepler haricinde tüm faturalarını elektronik ortamda düzenleyecekler.

e-Ticaret paydaşı olan internet satış platformları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ve internet reklam aracıları e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçecek. e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmamakla birlikte, vergiler dahil toplam tutarı vergi mükelleflerine yapılan satışlarda 5 bin lirayı, vergi mükellefi olmayanlara yapılan satışlarda ise 30 bin lirayı aşması halinde faturalar, Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) ücretsiz olarak mükelleflere açtığı portal aracılığıyla düzenlenecek.

Tüm serbest meslek erbapları 2020 yılı haziran ayından itibaren serbest meslek makbuzlarını e-Serbest Meslek Makbuzu olarak düzenleyecek.

Hâl kayıt sistemi kapsamında sebze ve meyvelerin ticaretini yapan tüccar ve komisyoncular 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Müstahsil Makbuzu uygulamaları ile e-Defter uygulamalarına dahil olacak.

Mevcut zorunluluklar da devam ediyor

2018 yılı cirosu 10 Milyon TL ve üzeri olanlar için 1 Ocak 2020 itibariyle e-Fatura ve e-Arşiv Fatura’ya, İnternet satışı yapan ve 2018 yılı cirosu 5 Milyon TL ve üzeri olanlar için ise 1 Ocak 2020 itibariyle e-Fatura ve e-Arşiv Fatura’ya geçiş zorunluluğu devam ediyor.

509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile gelen yeni düzenlemeler:

e-Fatura’ya ilişkin yeni düzenlemeler

2018 veya 2019 hesap dönemleri brüt satış hasılatı 5 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1.7.2020 tarihinde e-Fatura uygulamasına geçmeleri zorunludur.

2020 veya müteakip hesap dönemlerinde bu koşulları sağlayan mükelleflerin, ilgili hesap dönemini izleyen yılın 7. ayının başından itibaren e-Fatura uygulamasına geçmesi zorunludur.

Mükelleflerin e-Fatura’ya Geçiş Zorunluluğu Tarihleri:

Yıl-Ciro
Geçiş Tarihi
2018 yılı cirosu 5 M₺ ve üzeri olan
1.07.2020
2018 yılı cirosu 10 M₺ ve üzeri olan
1.01.2020
2019 yılı cirosu 5 M₺ ve üzeri olan
1.07.2020
2019 yılı cirosu 10 M₺ ve üzeri olan
1.07.2020

 

e-Arşiv Fatura’ya ilişkin yeni düzenlemeler

Yayımlanan tebliğ kapsamında; e-Fatura’yı gönüllü veya zorunlu olarak kullanan tüm mükelleflerin 1 Ocak 2020 itibariyle e-Arşiv fatura kullanmaları zorunlu hale geldi. Ayrıca herhangi bir e-Belge mükellefi olmayan firmalar 1 Ocak 2020’den itibaren günlük belirli limitlerin üzerinde kağıt fatura kesemeyecekler. Fatura üst limitleri nihai tüketiciye kesilen faturalar için 30.000 TL, vergi mükelleflerine kesilen faturalar için 5.000 TL olarak uygulanacak. Bu limitler günlük olarak uygulanacak ve parçalı fatura kesilemeyecek.

Aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracılarının 1.1.2020 itibariyle e-Arşiv uygulamasına geçmesi zorunludur.

e-İrsaliye’ye ilişkin yeni düzenlemeler

e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 25 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin irsaliyelerini elektronik olarak iletecekler. e-İrsaliye’de ayrıca ÖTV l, ÖTV III listesindeki ürünlerle ilgili firmalar ve Gübre Takip Sistemine kayıtlı tüm firmalara da zorunluluk geliyor. Bu firmalar için son geçiş tarihi 1 Temmuz 2020 olarak belirlendi.

e-İrsaliye alıcısı mükellefler, e-İrsaliye Yanıtını kullanarak; e-İrsaliye’de belirtilen malların ne kadarlık kısmını teslim alıp/kabul ettiklerini, teslim sırasında kabul edilmeyen mal miktarı ve nedenleri ile ilgili bilgileri, uygulama üzerinden e-İrsaliye göndericisine iletebilirler.

e-İrsaliye yanıtı ile yapılan kısmi kabul durumlarında, kabul edilmeyen malların satıcısına geri gönderimi için alıcının e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı kullanıcı olması durumunda e-İrsaliyenin ayrıca düzenlenmesi gerekmektedir. Alıcının uygulamaya kayıtlı kullanıcı olmaması durumunda ise; matbu kağıt sevk irsaliyesinin ayrıca düzenlenmesi gerekmektedir. Ret işlemi malın fiili sevkinden önce yapılmalıdır.

e-Defter’e ilişkin yeni düzenlemeler

e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler, e-Fatura uygulamasına geçiş süresi içinde (e-Fatura uygulamasına yıl içinde zorunlu olarak geçen mükellefler bakımından izleyen yılın başından itibaren), e-Defter uygulamasına da geçiş yapmak zorundadır.

e-Defterleri, mükelleflerin kendine ait e-İmza veya mali mühürle imzalaması durumuna ilave olarak; e-Defter hizmetinden yararlandığı özel entegratörünün e-İmza veya mali mührü ile imzalayabilmesi imkanı getirildi.

e-Defter’lerin 10 yıl boyunca saklanma zorunluluğu ile ilgili kapsam da genişletilerek firmalara hem kendi sunucularında hem de özel bir entegratörde deftlerlerini 10 yıl saklama zorunluluğu getirildi. Son tebliğ öncesinde saklama zorunluluğunun nasıl ve nerede saklandığı ile ilgili bir kapsam bulunmuyordu.

e-Fatura mükellefi olan şirketler ile bağımsız denetime tabi olan şirketler zorunlu kamu kurum ve kuruluşlarının ise isteğe bağlı olarak e-Defter uygulamasına geçiş yapmaları tebliğ edildi.

e-Serbest Meslek Makbuzu’na ilişkin yeni düzenlemeler

Tebliğ kapsamında vergiden muaf olmayan tüm serbest meslek erbaplarının (avukatlar, mali müşavirler, serbest çalışan doktorlar, mimarlar, mühendisler vb.) 2020 yılı Haziran ayından itibaren serbest meslek makbuzlarını e-Serbest Meslek Makbuzu olarak iletecekler.

Tüm serbest meslek erbapları (avukatlar, mali müşavirler, serbest çalışan doktorlar, mimarlar, mühendisler vb.) 1.2.2020 tarihi itibariyle; faaliyette olanlar 1.6.2020 tarihinde, 1.2.2020 tarihinden (bu tarih dahil) itibaren faaliyete başlayacak olanlar ise, başlama tarihinden sonraki üçüncü ayın sonunda serbest meslek makbuzlarını e-Serbest Meslek Makbuzu olarak düzenlemek zorunda olacaklar.

e-Müstahsil Makbuzu’na ilişkin yeni düzenlemeler

Müstahsil makbuzunu düzenleme zorunluluğu bulunan mükellefler 1.7.2020 itibariyle; komisyoncu ya da tüccar olarak sebze ve meyve ticareti ile iştigal eden mükellefler ise 1.1.2020 itibariyle müstahsil makbuzlarını, e-müstahsil makbuzu olarak düzenlemek zorundalar.

Komisyoncular ve sebze-meyve ticareti yapanlar için e-Müstahsil Makbuzu dışında tüm ana e-Dönüşüm ürünleri e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Defter ve e-İrsaliye de zorunlu oldu. Bu grupta yer alanların 1 Ocak 2020 itibariyle belgelerini elektronik olarak iletmeleri gerekiyor.

e-Bilet’e ilişkin yeni düzenlemeler

e-Bilet uygulaması kara ve deniz taşımacılığında D1 yetki belgesi bulunanlar ile yerli ve yabancı film gösteriminde bulunan kurumlar oluşturdukları biletleri elektronik olarak oluşturacak ve iletecekler. Türkiye’de tam mükellefi olmayan havayolu firmaları hariç e-Bilet uygulamasına dahil olanlar e-Fatura uygulamasına da dahil olmak zorundalar.

Karayolu taşıma yönetmeliğinde belirtilen şehirlerarası tarifeli yolcu taşımacılığı faaliyetiyle iştigal eden D1 yetki belgeli işletmeler 1.1.2021 tarihine kadar (2021 veya müteakip yıllarda faaliyetlerine başlayanlar, faaliyete başladığı ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren) e-Bilet uygulamasına geçmek zorundalar.

Sinema İşletmelerinin 1.7.2020 tarihine kadar (1.7.2020 tarihinden sonra faaliyetlerine başlayanlar, faaliyetlerine başladıkları ayı izleyen dördüncü ayın başına kadar) e-Bilet uygulamasına geçmek zorundadırlar.

Son Tebliğde zorunlu olmayan ancak e-Dönüşüm’e katkı sağlayacak diğer uygulamalara da yer verildi.

e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi, e-Sigorta Poliçesi, e-Döviz Alım Satım belgelerine ilişkin yeni düzenlemeler

Sigorta, emeklilik ve reasürans şirketleri Sigorta Komisyon Gider Belgelerini, bankalar dekont belgesini, isteğe bağlı e-Belge olarak düzenleyebilecekler. Bunlara ek olarak tüm mükelleflerin kullandığı e-Gider Pusulası ve diğer e-Belgeler; e-Sigorta poliçesi ve e-Döviz alım-satım belgesi geçişi zorunlu olmayan ancak kullanmak isteyen mükellefler için e-Fatura’ya geçiş zorunluluğu bulunan uygulamalardır.

GİB, en az 3 aylık zaman süresi belirleyerek, belirttiği mükelleflere bu belgeleri elektronik yöntemlerle oluşturma zorunluluğu getirmeye ve bu durumu ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanacak duyurularla belirlemeye yetkildir.

e-Dekont’a ilişkin yeni düzenlemeler

Sadece banka dekontlarını içeren bir uygulamadır ve zorunlu değildir. Bankalar isteğe bağlı olarak bu uygulamaya geçebilirler.

GİB en az 3 aylık zaman süresi belirleyerek, bankaların e-Dekont uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirmeye ve bu durumu ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanacak duyurularla belirlemeye yetkildir

Gider Pusulası’nda VUK Genel Tebliğine ilişkin yeni düzenlemeler

Gider Pusulası zorunlu bir uygulama değildir. Ancak GİB tarafından belirlenecek mükellefler, verilecek 3 ay süre sonunda gider pusulalarını e-Gider Pusulası olarak düzenlemek zorundalar.

19.10.2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğin tamamına ulaşmak için tıklayınız.

25.10.2019
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.