facebook
Teşvik Destek

Ne kadar emekli maaşı alırım? Emekli maaşı hesaplama

Her çalışan bir gün alacağı emekli maaşının hayallerini kuruyor. Kişinin yaşlanıp çalışamayacağı zamanları güvence altına almasını sağlayan emekli maaşı çalışanlar için büyük merak konusu oluyor. Emeklilik maaşı, kişinin çalışmaya başladığı yıl, bağlı olduğu sigorta sistemi, çalıştığı gün sayısı, emekli olduğu yaş gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiyor. Ne zaman emekli olacağını SGK internet sitesinden hesaplayan kişiler "ne kadar emekli maaşı alırım?" sorusunun yanıtını aramaya başlıyorlar. 

 Emekli maaşı hesaplama nasıl yapılır?

Emekli maaşı hesaplama işlemi için öncelikle kişinin hangi iş koluna mensup olduğunu bilmek gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında iş kolu olarak da bilinen üç ayrı sigorta sistemi bulunuyor. Bu sigorta sistemleri şunlardır:

  1. 4A: Özel bir şirkette sözleşmeli olarak çalışanlar bu sisteme bağlıdır. 
  2. 4B: Kendi mesleğini icra eden bağımsız kişiler 4B çatısı altında emekli olurlar. 4B, halk arasında Bağ-Kur olarak da anılıyor. 
  3. 4C: Devlet memurlarının primleri 4C sistemine dahildir. Bu sistem, Emekli Sandığı olarak da biliniyor.

SGK'ya bağlı bu üç sistem haricinde bir de kişilerin kendi isteklerine göre katılabilecekleri, yaştan ve çalışıp çalışmama durumundan bağımsız bireysel emeklilik sistemi de bulunuyor. BES kısaltmasıyla da bilinen bireysel emeklilik sisteminden alacağı parayı öğrenmek isteyenlerin alacakları ücretleri bireysel emeklilik paylarını yatırdıkları kurumdan öğrenmesi gerekiyor. 

Emekli maaşı hesaplama işlemi Sosyal Güvenlik Kurumu web sitesi üzerinden yapılabiliyor. Kişinin bağlı olduğu iş kolunu seçip ilerledikten sonra karşısına çıkan ekrandaki bilgileri doldurması emekli maaşı hesaplama işlemini yapmak için yeterli oluyor. İnternet sitesini kullanmak istemeyenler maaş hesaplanırken kullanılan yöntemleri öğrenip emekli maaşlarını kendileri hesaplayabiliyorlar. 

 SGK emekli maaşı hesaplama

SGK emekli maaşı hesaplaması E-Devlet üzerinden ya da Google aramasıyla SGK'nın sitesine ulaşarak yapılıyor. 4A mensubu olanlar ilgili siteye girip şu adımları takip ederek emekli maaşını hesaplayabiliyor:

  1. TC kimlik numarasını ilgili kutucuğa yazın
  2. E-Devlet üzerinden öğrendiğiniz SSK sicil numaranızı girin 
  3. Baba adı, nüfusa kayıtlı olduğunuz il, doğum tarihi gibi istenen kimlik bilgilerinizi doldurun
  4. "Sorgula" butonuna basın

Bu işlemleri yaptıktan sonra sistem otomatik olarak emekli maaşını hesaplıyor. Bağ-Kur olarak da bilinen 4B sisteminden emekli olanların takip etmesi gereken prosedür 4A emekli maaşı hesaplamadan biraz farklı oluyor. 4B emekli maaşı hesaplama ile ilgili siteye girdikten sonra şu adımlar izlenerek emekli maaşı hesaplanabiliyor: 

  1. TC kimlik numarası alanını doldurun 
  2. Esnaf ya da tarım seçenekleri arasından uygun olanı seçin
  3. Güvenlik kodu kısmına ekranda gördüğünüz kodu doğru biçimde yazın 

Kendi mesleğini icra ederek emekliliğine yatırım yapan çalışanlar bu yöntemi izleyerek emekli maaşlarını hesaplayabilirler. Devlet memurlarına hitap eden 4C emekli maaşı hesaplama, ilgili siteye girdikten sonra şu şekilde yapılıyor:

  1. Doğum tarihinizi kutucuğa yazın
  2. Cinsiyetinizi seçin
  3. Varsa,  23.05.2002 tarihine kadar ve bu tarihten sonraki 4A çatısı altındaki primlerinizle ilgili kısımları doldurun
  4. 4B çatısı altında prim varsa hesaplanması için bilgileri girin 
  5. Tüm 4A, 4B primlerinizi ve 4C'ye tabi hizmet sürenizi girdikten sonra "hesapla" butonuna basın

4C sisteminden emekli olacak devlet memurları bu adımları izleyerek internet üzerinden emekli maaşlarını hesaplayabilirler.

  2022 emekli maaşı ne kadar oldu?

Çeşitli ekonomik veriler göz önünde bulundurularak emekli maaşları her sene yeniden hesaplanıyor. Emekli maaşlarının üzerinde enflasyon, alım gücü gibi etkenlere dikkat ediliyor. Aynı zamanda en düşük emekli aylığı da belirleniyor. Zama rağmen belirli bir miktarın altında kalan emekli aylıkları en düşük emekli aylığına tamamlanarak kişilere ödeniyor. 2022 en düşük emekli maaşı 3500 TL olarak ödeniyor. Farklı yıllarda emekli olanların ya da çalışırken daha fazla prim yatıranların emekli maaşları bu etkenlere göre değişiyor. 

20.09.2022
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.