İçindekiler
1. Peşin Satış
2. Kredi kartı ve Mevduat Hesabı
3. Çek ve Senet
Şirketinizin nakit akışının sağlıklı olması, borçlarının zamanında ödenmesi, işlerinizin aksamaması için en iyi tahsilat yapısını kurmanız gerekir. Tabi bunu yaparken, müşterilerinizin beklentilerini ve tercihlerini de göz önünde bulundurmanız şart. Bu rehberimizde, en yaygın kullanılan tahsilat yöntemlerini anlatıyoruz.
Şirketiniz için karar verilmesi gereken önemli konulardan biri de satacağınız ürünleri hangi şekilde satacağınızdır. Ürünlerinizi ya da hizmetlerinizi ne zaman ve ne şekilde satacağınız nâkit akış dengenizi de kar oranınızı da etkileyecek önemli bir konudur. Tahsilat yolları ise şu şekilde sıralanabilir:
Ürün ya da hizmetlerinizin karşılığında peşin ödeme alarak kendi gider ödemelerinizi yapmanız işinizi kolaylaştıracak bir yöntemdir. Alacaklara ya da kredi ödemelerine fonlarınızı bağlamak istemiyorsanız bu yöntemi tercih edersiniz.
Sektörde yeni faaliyet göstermeye başlayan bir şirket için pazara daha iyi nüfus etmek pazar payını büyütmek için kredi kartı ve mevduat hesabı yoluyla tahsilat yapmak iyi olabilir.
Bankalardan ya da kredi kurumundan alabileceğiniz bir POS makinası ile kredi kartı veya mevduat hesaplarından ödeme yapmaları için müşterilerinize imkan sağlayabilirsiniz.
Kredili satışlarda vade ve uzun vade gibi opsiyonlar satışlarınızı artırmada etkili olacaktır. Ancak bu durum gelirlerinizin alacaklara bağlanması anlamına gelir ve bunun sizi sıkıntıya sokma ihtimalini de gözden kaçırmamak gerekir.
Kredi kartları ile alacağınız ödemelerden bankaların talep edeceği komisyon ve faiz oranlarında bankalarla görüşme sağlanabilir.
Diğer tahsilat yöntemleri ise çek ve senet yoluyla tahsilatı gerçekleştirmedir. Çek, müşterinizin çalıştığı banka yoluyla belirlenen günde size yapması gereken ödemeyi gösteren değerli bir evraktır.
Borçlunun borcunu ne zaman ödeyeceğini taahhüt ettiği değerli bir diğer evrak da senet (bono). Senetlerin iki tahsil ediliş şekli vardır; ilki, borçlunun günü geldiğinde ödemeyi yapması ve senedi almasıdır, ikincisi ise, alacaklının bir bankaya senedi iskonto ettirerek ödeme gününden önce bankadan alacağını tahsil etmesidir. Böyle bir durumda borçlu, senedin günü geldiğinde borcunu bankaya öder.
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.
Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.