İçindekiler
1. Tahsilat ve ödeme yöntemleri
2. Tahsilat Türleri
3. Ödeme Türleri
Ticaretin en önemli unsurları arasında yer alan tahsilat ve ödeme, şirketinizin işleyişini ve mali düzenini yakından ilgilendiren fonksiyonlar olarak öne çıkıyor. İşletmenizin gelir-gider dengesini doğru biçimde kurmak ve sağlıklı bir ekonomi kurmak için tahsilat ve ödeme yöntemleri konusunda bazı temel bilgilere de hakim olmanız şart. Bu dosya yazımızda tahsilat ve ödeme yöntemlerini yakından tanıyoruz.
Sattığınız malın veya verdiğiniz hizmetin bedelini nasıl tahsil ettiğiniz önemlidir. Çünkü tahsilat şekliniz şirketinizin ihtiyacı olan finansman kaynağını da etkiler. Örneğin çek karşılığı satış yapıyorsanız, bankadan bu çekler karşılığında kredi kullanabilirsiniz veya kredi kartı ile satış yapıyorsanız, POS alacaklarınız karşılığında kredi kullanmanız mümkün olabilir. Öte yandan sadece nakit tahsilat yapıyorsanız finansman yapınızı da buna göre oluşturmanız gerekir.
Tahsilat ve ödemelerinizi nasıl yapıyorsunuz? Önemli olan tahsilatlarınız ve ödemeleriniz arasındaki dengeyi sağlamaktır. Tahsilatlarınız yani gelirleriniz, ödemelerinizden yani harcamalarınızdan fazlaysa işler iyi gidiyor demektir. Ama ödemeleriniz tahsilatlarınızdan fazlaysa bir sorun olup olmadığına bakmanız gerekir.
Tahsilatlarınızla ilgili geçici bir gecikme vs. olabilir. Bu durumda aradaki farkı bankadan kredi kullanarak veya bankadaki Kredili Mevduat Hesabı (KMH) / Hazır Hesap kullanarak veya öz kaynaklarınızla kapatabilirsiniz. Kısa süreli gecikmeler için ideal bir yöntemdir.
Sorun geçici değil kalıcı ise, yani tahsilatlarınızdaki gecikme geçici değilse veya maliyetinizden ucuza satıyorsanız sorun var demektir. Böyle bir durumda işinizi doğru yapıp yapmadığınıza, hatta doğru işi yapıp yapmadığınıza bile bakmanız gerekebilir. Yapacağınız tahsilat ve ödemeler için farklı finansman yöntemleri kullanabilirsiniz.
Çek Tahsilatları: Satışlarınız karşılığında piyasadan topladığınız çeklerinizin hesabınıza tahsil edilmesi ya da kullanacağınız kredilerinize teminat verilmesi mümkündür.
Senet Tahsilatları: Satışlarınız karşılığında aldığınız senetler vadesiz hesabınıza tahsil edilebilir.
POS (üye İşyeri): Özellikle bireylere yapılan satışlarda çok kullanılan POS’lar bankalar ile anlaştığınız fiyatlarda ya da vadelerde, satışlarınız karşılığında tutarların vadesiz hesabınıza geçmesini sağlamaktadır. Firmalar arası yapılan satışlarda da kartlı çözümler ve POS kullanımı mümkün olabilir.
Hesaptan ödemeler: Tedarikçilerinize yapacağınız ödemeler için gerek bankadan talimatla, gerek internet şubesi üzerinden kendiniz ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Çek ödemeleri: Ödemeleriniz için çek karnesi kullanabilirsiniz. Kestiğiniz çeklerinizin adetleri çok ise sürekli çek basım programından faydalanarak çekleri bilgisayar aracılığı ile daha çabuk kesebilirsiniz.
Fatura Ödemeleri: Hesabınızda fatura tutarı bulunduğu sürece fatura tarihlerini takip etmenize gerek kalmaz. Ödemeleriniz hesabınızdan otomatik olarak gerçekleşir.
Yasal yükümlülükleriniz: Hesabınızdan vergi ve SGK ödemelerinizi yapabilirsiniz.
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.
Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.