facebook
İnsan Kaynaklarıİşe Alım

SGK İşe biriş bildirgesi nedir, nasıl yapılır?

SGK İşe Giriş Bildirgesi, işverenin işçi için mutlaka yapması gereken bir beyandır. 5510 sayılı kanun bu bildirgenin yapılması sorumluluğunu işverene yüklemiştir. Bu sebeple, işveren yanında personel çalıştırmak istediğinde bu sorumluluğu alması gerektiğini bilmelidir.

 

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir?

SGK İşe Giriş Bildirgesi; işverenin işe her aldığı işçi için SGK’ya yapması gereken bildirimdir. İşverenin işçi için Sosyal Güvenlik Kurumu’na yaptığı bu bildirim ile işçinin o kurumda ve o işveren adına çalışıyor olması resmi bir nitelik kazanır. İşveren, Sosyal Güvenlik Kurumu’na İşe Giriş Bildirgesi verirken iki unsura dikkat etmelidir. Bunlardan ilki işçinin işe başlayacağı tarih iken; ikincisi İşe Giriş Bildirgesi’nin yapıldığı tarihtir. SGK İşe Giriş Bildirgesi, işçinin işe başladığı günden bir gün önce yapılmalıdır. Eğer işveren, işçinin İşe Giriş Bildirgesi’ni olması gereken zamanda yapmazsa idari para cezası alabilir. Bu nedenle şirketlerin insan kaynakları yönetimi bu konuda gerekli tüm belgeleri toplamalıdır.

SGK İşe Giriş Bildirgesi verme zamanının belirli istisnaları da mevcuttur. Bu istisnalar aşağıdaki gibidir:

  • Pazartesi günü işe başlayacak olan işçinin İşe Giriş Bildirgesi en geç pazartesi günü saat 23:59’a kadar verilebilir.
  • Pazar günü işe başlaması gereken işçinin İşe Giriş bildirgesi en geç pazartesi günü 23:59’a kadar verilebilir.
  • Cumartesi günü işe başlayacak olan işçinin İşe Giriş Bildirgesi inşaat, balıkçılık, tarım ya da hayvancılık işleri olması halinde en geç pazartesi günü 23:59’a kadar verilmesi gerekir.

Tüm bu tarihler, işverenin işçi için yapacağı İşe Giriş Bildirgesi’nin son tarihleridir. İşveren isterse Sosyal Güvenlik Kurumu’na bu tarihlerden daha önce bildirim yapabilir.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nereden Alınır?

SGK hizmet dökümünü Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek alabileceğiniz gibi elektronik ortam üzerinden de sağlamanız mümkündür. Ayrıca, sigortalı bir çalışan olarak bağlı olduğunuz iş yerinin özlük veya muhasebe birimine talepte bulunarak da SGK hizmet dökümünüzü elde etmeniz mümkün olur.

Elektronik ortam üzerinden hizmet dökümünü elde etmenin en kolay yolu, e-devlet üzerinden giriş yapmaktır. Daha önce PTT vasıtası ile elde etmiş olduğunuz e-devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile sisteme giriş yaptıktan sonra e-hizmetler bölümü 4A hizmet dökümünüze ulaşabilir ve çıktısını alabilirsiniz. Ayrıca, işe giriş ya da çıkış bildirgesi veya aylık prim gibi girdileri yine e-devlet üzerinden 4A Hizmet Dökümü vasıtası ile takip edebilirsiniz.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Örneği

SGK İşe Giriş Bildirgesi standart bir belgedir. 4A ve 4B kapsamındaki sigortalıları ilgilendiren bu bildirge, dolduran kişinin durumuna uygun olarak farklılık içerebilir. Genel olarak İşe Giriş Bildirgesi’nde sigortalıya ait kimlik bilgileri, belgenin mahiyeti, sigortalının öğrenim durumu ve ikametgah adresi, sigortalının sosyal güvenlik bilgileri, sigortalının işe başlayacağı kuruma ait bilgiler ve işverenin imzası ile kaşesi yer alır.

SGK İşe Giriş Bildirgesi örneği için TIKLAYIN!

SGK İşe Giriş Bildirgesi Neden Yapılmalıdır?

5510 sayılı kanuna göre işveren işe aldığı her işçi için SGK İşe Giriş Bildirgesi vermek zorundadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan bu bildirim sayesinde o işçinin çalışıyor oluşunun resmiyet kazanması ile beraber Genel Sağlık Sigortası ve İşsizlik Sigortası gibi zorunlu sigortaları da başlar. İşçinin işe başladığı tarihin resmiyet kazanması ile birlikte işveren her ay düzenli olarak o işçi adına Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödeme yapar.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na İşe Giriş Bildirgesi yaparken izleyeceğiniz adımlar oldukça pratik ve form doldurmaya yöneliktir. Burada dikkat etmeniz gereken unsur ise bu formu doğru bir şekilde doldurmaktır. Hatalı giriş yapmamanız büyük önem taşır.

İşe Giriş Bildirgesi’nde doldurmanız gereken alanlar aşağıdaki gibidir:

  • Sosyal güvenlik numarası olarak işçinin T.C. kimlik numarası girilir. Eğer işçi yabancı uyrukluysa kurumun verdiği kimlik numarası girilir.
  • İşçinin nüfus bilgileri eksiksiz olarak girilir. Devamında ise bildirge ekranı ile karşılaşılır ve burada işçinin bağlı olduğu iş yeri adı çıkar. İşveren birden fazla iş yerine sahip ise bu işçiyi hangi iş yerinde çalıştıracağını doğru girmesi gerekir.
  • Sonraki adımda işçinin işe başladığı tarih, sigorta kolu bilgileri girilir.
  • İşverenin çalıştıracağı işçi eğer emekli olmuşsa aylığının kesilmemesi için 8 haneden oluşan Sosyal Güvenlik Destek Primi seçilir.
  • Bir sonraki adımda işçinin yarı zamanlı çalışıp çalışmadığı bilgisi mutlaka girilir. Eğer işçi yarı zamanlı çalışacaksa 1 ay içinde kaç gün çalışacağı belirtilir.
  • Diğer adıma geçildiğinde iş yerinin iş kolu, işçinin meslek kodu ile görev kodu ve işçiye ait adres ve iletişim bilgisi girilir.

İşe Giriş Bildirgesi’ni gerekli durumlarda oluşturduğunuz gün içinde iptal edebilirsiniz.

 
 
12.06.2020
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.